Čecho-Decho v celé své kráse.

Čecho-Decho v celé své kráse. | foto: Česká muzika

Eva a Vašek jsou minulost, teď letí Čecho Decho po bavorském způsobu

  • 608
Diskotékový taneční rytmus a melodie lidových písniček jako Kdyby ty muziky nebyly nebo Slepička kropenatá. To vše v podání tří tělnatých chlapíků z kapely Maxim Turbulenc navlečených v červených kostkovaných košilích, legračních kalhotách a špičatých kloboucích.

A za nimi blýskají odrazy diskokoule a křepčí holky v "kroji" s červenou sukní, jež nezakrývá mnoho. Tak vypadá jeden z prozatím nejúspěšnějších tuzemských hudebních projektů letošního roku. Jmenuje se Čecho Decho.

"Je to stejné," odpovídá na otázku, zda se dá jeho úspěch porovnat s někdejším teleshoppingovým fenoménem Eva a Vašek, jednatel vydavatelství Česká muzika a zároveň i hlava projektu Karel Peterka.

Bavorská inspirace

Za vše hovoří čísla: za necelý měsíc od chvíle, kdy se "Maxíci" v krojích poprvé objevili na obrazovce, se už kompletu CD a DVD za 998 korun prodalo u nás a na Slovensku podle vydavatele přes deset tisíc. Pro Evu a Vaška už jsou přitom podobná čísla minulostí. "Po tom jejich koncertě na Řípu zájem opadnul," přiznává Peterka.

Maxim TurbulencMaxim Turbulenc

Nový projekt začal připravovat asi před rokem a půl. "Ten vzoreček je jasný. Jsou to písničky, které máme všichni pod kůží, a když přijdeme do hospody, tak si je rád zazpívá mladý i starý," popisuje základní myšlenku. "Tady jsme jim jenom dali jiný rytmus, než jsme všichni zvyklí," dodává Peterka.

Na nápad přišel, když si všiml, že řada jeho známých přepíná televizi na německé estrády, kde se dechovka v tanečních úpravách hraje. Pak oslovil producenta Dana Hádla a ten po německém vzoru připravil hudební základy pro české písničky.

A potom zvažovali, co s nimi. Ve hře byla i varianta, že vydavatel postaví novou umělou kapelu, která by se za diskotékové lidovky postavila. "Pak se však otevřely dveře a přišli Maxim Turbulenc, že je posílá Franta Čech s nějakým projektem. Řekl jsem jim: Kluci, měl bych tu pro vás něco lepšího..." popisuje Peterka vznik fenoménu, který se prý mohl jmenovat třeba i Maxim Turbodecholenc.

"Pro nás to žádná velká změna nebyla, v minulosti už jsme předělali spoustu lidových písniček. Tyhle jsou jen v bavorském stylu. Rozdíl je, že tady jsme jenom interpreti," doplňuje ho zpěvák Daniel Vali.
Na rozdíl od vydavatele členy Maxim Turbulenc ohlas překvapil.

"Čekal jsem, že to bude úspěšné, ale že se to takhle rozjede, to asi nepředpokládal nikdo," přiznává Vali. Trio už kontaktují pořadatelé akcí, aby se s dusavými lidovkami přijeli předvést.

"Hlavní důvod, proč jsme na Čecho Decho kývli, je, že v dnešní době není možná prezentace v televizích, protože zrušily všechny zábavné pořady. Šli jsme do toho kvůli mediální kampani," vysvětluje zpěvák Vali. "Když nám pak začaly chodit nabídky, připravili jsme hodinový pořad složený z lidovek," dodává. Takové vystoupení přitom pořadatele vyjde na 36 tisíc korun a cenu dopravy z hlavního města.

Jak to bude s popularitou Čecho Decho dál? To zatím neumí odhadnout ani vydavatel. Pokud však bude kapela souhlasit, má už prý připravený plán, jak to celé posunout ještě o úroveň výš.

A tím to nekončí. "S Evou a Vaškem jsme pro lidi objevili nový svět. U Čecho Decho je to trošku jiné. V záloze už ovšem máme i další projekt," slibuje šéf Peterka všem milovníkům českých písniček i těm, kteří jejich moderní úpravy nemohou vystát.