Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Elán - vyprodáno!

  12:27
Plnoštíhlá žena, zhruba pětatřicetiletá, mává neonově svítící trubicí. Podupává do rytmu a zpívá. Text zná úplně přesně. Stejně jako dvanáctiletá dívenka, která se kroutí vedle ní. Koncerty slovenské skupiny Elán, která na turné vyprodává největší české haly, lákají diváky rozličného věku. Bylo to tak i v Ostravě.

Je osm večer. V monstru s názvem Palác kultury a sportu je dvanáct tisíc lidí. Tolik jich tam nepřišlo ani na Kelly Family, Stinga či Deep Purple. Hala je plná, pódium prázdné. Dozpívala předkapela, slovenská skupina No Name. Lidé křičí: Jožo, Jožo! Řev publika sílí. Na malou chvíli všechno zahalí tma. Reflektory se vzápětí znovu rozpálí. Na jevišti však stále nikdo není.

"Právě dostáváme zprávy, že vyrazili ze šatny. Za tři minuty je tu budete mít," provokuje diváky moderátor. Na pódium vybíhají dva kluci s prapodivným přístrojem. Ze všeho nejvíc připomíná jakési příruční přenosné dělo. Z něho k divákům vypalují do balíčku smotaná trička s logem sponzora koncertu a podpisy hudebníků. Moderátor mezitím křičí, že hala je vyprodaná. "Je to historický, luxusní koncert," volá.


Jdeme na to!
Je deset minut po osmé a řev v hale je téměř k nevydržení. V sektoru vyhrazeném pro VIP hosty zvesela podupávají pětatřicetileté bankovní úřednice, učitelky a právničky. Jejich partneři rozložení na sedačkách hvízdají na prsty. Mladý muž se prodírá davem ke svému synkovi. S téměř dojatým výrazem mu nasazuje černou kšiltovku s nápisem Elán. "Kde jsi trčel? Není to vůbec ostré," křičí na něho manželka, která se připravuje pozorovat hvězdu večera Jožo Ráže dalekohledem.
"Už!" upozorňují se vzájemně diváci. Muzikanti konečně stojí na pódiu. Je mezi nimi i Jožo Ráž, který měl před více než dvěma lety těžkou havárii. "Ukaž, je mu ta jizva na hlavě vidět?" bere muž manželce dalekohled.

Jožo Ráž se usmívá. Vypadá to, že upřímně. (Jinak v poslední době vypadá dost zasmušile a odtažitě. Úsměvy vyrábí na veřejnosti zpravidla jen tehdy, když na něj míří objektivy fotoreportérů.)

"Jdeme na to? O. K.! Tak pojďme!" říká. Stovky lidí stojících před jevištěm vystřelí ruce nad hlavu. Tleskají už při prvních dvou písničkách, i když právě ty nepatří mezi největší hity Elánu. Jožo Ráž zkouší. Chvílemi přestává zpívat a ukazuje do davu. Lidé se chytají. Text znají slovo od slova.

Třetí písnička je skladba Ulice. Hit mládí dnešních pětatřicátníků. "Jé!" vykřikne při prvních tónech žena v pestrém svetříku. Chytá muže vedle sebe za ruku. Ten spokojeně kývá hlavou. Líbá partnerku do vlasů. Vzpomínají. Jožo Ráž si dává oddych. "Zpívat bude Jano," mává k Janovi Balážovi. "Že by už nemohl?" diví se mladík opírající se o zábradlí.

"Svítící trubice," volá prodavač prodírající se uličkou diváků směrem k sedačkám. Zboží jde docela na odbyt. Jsou to takoví půl metru dlouzí ohební hadi, kteří ve tmě svítí. Někdo je má omotané kolem krku, jiný s nimi mává nad hlavou. Kupují je hlavně rodiče dětem, ale radují se s nimi i dospělí diváci.


Stužková zabírá i po letech
Zpívá Vašo Patejdl. Ráž sedí za jevištěm na židli, asistentka ho balí do deky, otírá mu čelo. "Podívej, pomáhají mu po schodech," strká divačka do kamarádky. Hvězda trošku kulhá. Vrací se nahoru a ve světlech reflektorů zase ožívá. Půl minuty a Ráž křičí jak zamlada.

"Navždy se zachová, ta naše stužková," ječí spolu s ním přeplněná hala. "To jsme zpívali na maturitním večírku," vysvětluje maminka dcerce. "Ta naše stužková," zpívají však i divačky, které vypadají, že maturovaly letos.

Něco málo diváků odchází o trošku dřív. Co na tom, že zbývající fanoušci nechtějí pustit Jožo Ráže z pódia. Hrozí dopravní kolaps. Zásada zní: Mámo, musíme se dostat k autu mezi prvními. Tisíce návštěvníků koncertu totiž přijely vlastními vozy. Nechat auto na parkovištích u haly, u blízkého hotelu Atom či vítkovického stadionu? Holý nesmysl. Plno bylo už před sedmou večer. Kolony lemují stovky metrů ulic přilehlé vilové čtvrti i sídliště. "Obvykle tady při koncertech nebývá tolik aut, protože mládež jezdí tramvajemi. Tady je vidět, že přišlo i starší, movitější publikum," říká jeden z policistů, kteří se snaží řady vyjíždějících aut nějak nasměrovat.

V hale mezitím doznívají poslední tóny hitu Voda. Děvčata natlačená na zábradlí pod pódiem protřepávají vlasy, v očích slzy. Některé se objímají.
A konec.

Elán nepřidává, přestože diváci ještě několik minut dupou, křičí a volají "Jožo".

Proč jste přišli na Elán?

"Protože jsou skvělí. Poslouchal jsem je už na gymnáziu. Když je hrajou v rádiu, s dcerou to docela hýbe. Je jí deset. Tak jsem ji vzal s sebou. Celkem ji to bere." Jiří Bartušek, 33 let, technik z Ostravy.
"Chtěla jsem slyšet písničku Voda. Je to absolutně nejlepší věc." Petra Truchlíková, 18 let, Karviná.

"Šly jsme tři bývalé spolužačky. Jožo Ráž byl náš idol. Zpívá tak dobře, že je celkem jedno, jak po té nehodě vypadá. Obdivujeme ho. A už prý v téhle sestavě vystupovat nebudou." Michaela Vaníková, 29 let, na mateřské dovolené, Ostrava.

Turné Elánu je událostí
Vyprodáno měsíc předem. Taková je odpověď na otázku, jaký je v Česku zájem o koncerty slovenské skupiny Elán.

"Je to poprvé, kdy je při koncertu vítkovická hala tak vyprodaná," říká Petr Šiška, šéf agentury Petarda Production, která koncert v Ostravě pořádá. Podobný stav hlásí pořadatelé z dalších osmi míst současného turné. "Telefonovala řada lidí, na které se vstupenky vůbec nedostaly," tvrdí pořadatelé koncertu ve Zlíně.

V Plzni měl Elán původně hrát v menší hale, pro velký zájem o lístky pořadatelé koncert přesunuli na větší zimní stadion. V pražské Lucerně byly plánovány koncerty dva. "Nakonec nás pořadatelé přesvědčili, abychom souhlasili i se třetím, protože byl o ně takový zájem," říká Jožo Ráž.

Čím to je, že se chodí právě na Elán? Nostalgie po dobách, kdy jeho skladby byly lepší než to, co vznikalo v tehdejší oficiální produkci československé pop-music?
Zvědavost, jak mnohými odepsaný Ráž po těžké dopravní nehodě a dvou měsících v kómatu doopravdy vypadá? A nebo prostě dobrá muzika?

"Možná, že machruju, ale to, že máme koncert vyprodaný, považuju za standard," říká Jožo Ráž. Nakolik na zájem publika zapůsobilo jeho vážné zranění a obrovská vůle vrátit se do života? Nad otázkou krčí sebevědomě rameny.

Turné začalo 24. září v Ostravě. Přes Zlín, Brno, České Budějovice, Plzeň, Havlíčkův Brod, Hradec Králové a Ústí nad Labem má skončit ve dnech 11. až 13. října v Praze. Vstupenky stály kolem tří set korun, na koncert v Praze 490.
Ráž tvrdí, že toto turné je jeho definitivně poslední.

Elán v Ostravě

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Elán v Ostravě

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Elán v Ostravě

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Publikum na ostravském koncertu skupiny Elán

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Neúnavný Budžes a další velké role. Barbora Hrzánová slaví šedesátiny

22. dubna 2024  17:10

Herečka Barbora Hrzánová, která se narodila 22. dubna 1964, dostala do vínku výrazný komediální i...

Dobrodružná cesta. Jiří Havelka bude novým uměleckým šéfem Dejvického divadla

22. dubna 2024  16:12

Dejvické divadlo bude mít od roku 2025 nového uměleckého šéfa, stane se jím režisér, scenárista a...

Jsme zahlceni informačním smogem, říká zpěvák a skladatel Honza Křížek

22. dubna 2024  13:45

Zpěvák a skladatel Honza Křížek, svého času spjatý s kapelami Walk Choc Ice nebo Blue Effect, vydal...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...