Ed Sheeran na Letišti Letňany v Praze (7. července 2019)

Ed Sheeran na Letišti Letňany v Praze (7. července 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Ed Sheeran překonal U2, jeho turné je nejvýdělečnější v historii

  • 113
Koncertní šňůra Divide Tour, se kterou se Ed Sheeran na dva večery zastavil i v Česku, se stala nejvýdělečnějším turné všech dob. Překonala osm let starý rekord kapely U2 a to navíc v době, kdy má Sheeran před sebou ještě dvanáct zastávek.

Sheeran turné zahájil v březnu 2017, aby podpořil tehdy aktuální stejnojmenné album. Skládá se celkem z 255 zastávek, přičemž poslední čtyři situoval Sheeran do svého domovského města Ipswich, které leží na jihovýchodě Anglie.

Divide Tour zatím zpěvákovi vydělalo 607 milionů liber. Zároveň je považováno i za nejnavštěvovanější turné všech dob, po skončení by jej v součtu mělo navštívit až osm a půl milionu posluchačů z třiačtyřiceti zemí.

U2 na své dosud rekordní turné z roku 2011 (360° tour) dokázali nalákat 7,3 milionu.

„Děkuji úplně každému, kdo přišel. Zbývá ještě dvanáct show, nikdy na to nezapomenu,“ vyjádřil se k rekordu britský hudebník na Instagramu.

Deník Guardian porovnal obě rekordní turné. Zatímco U2 se soustředili na stadiony, Sheeran se nevyhýbá menším prostorům. Průměrná návštěva turné 360° tak byla 66 091, zatímco u Divide tour pouze 34 541 návštěvníků.

Sheeran dále zrušil VIP zóny a prodával lístky o 14,2 procenta levněji než parta okolo Bona.

Dva Sheeranovy koncerty do Prahy přilákaly celkem 150 tisíc diváků. Lístky na vystoupení v pražských Letňanech 7. července byly vyprodány během několika hodin, pořadatelé proto přidali druhý koncert o den později. Vystoupení se zařadilo mezi nejnavštěvovanější koncerty v České republice.