Doporučujeme

Dirigent Zubin Mehta

Dirigent Zubin Mehta | foto: Dvořákova Praha

Dvořákova Praha přivítá Izraelskou filharmonii a Zubina Mehtu

  • 0
Festival Dvořákova Praha odtajnil program letošního, už dvanáctého ročníku. Mezi jeho největší hvězdy bude patřit Izraelská filharmonie s dirigentem Zubinem Mehtou. Vstupenky už se prodávají.

Přehlídku zahájí osmého září italský Orchestra sinfonica nazionale della RAI s dirigentem Christophem Eschenbachem. Essenští filharmonikové vystoupí s Tomášem Netopilem, Izraelskou filharmonii povede Zubin Mehta, jenž se po více než padesáti letech chystá loučit s funkcí šéfa tohoto tělesa. V Praze bude řídit Mahlerovu Symfonii č. 3. Závěr festivalu pak obstará Estonský národní symfonický orchestr s dirigentem Neeme Järvim. Z českých těles nebude chybět Česká filharmonie nebo PKF - Prague Philharmonia.

Výlet do Plzně

Osou programu bude jako každý rok hudba Antonína Dvořáka. „V rámci řady Collection zazní všechny Dvořákovy instrumentální koncerty, včetně těch opomíjených, jako je Koncert pro cello A dur,“ upozorňuje programový ředitel Jan Simon.

Česká filharmonie naproti tomu zahraje skladby Petra Iljiče Čajkovského. „Bude to příležitost porovnat, jakou roli oba autoři přisuzovali sólovému nástroji,“ dodává Simon. Mezi sólisty budou pianisté Ivo Kahánek, Kirill Gerstein, cellista Gautier Capuçon nebo houslista Gil Shaham, jenž je letos i kurátorem komorní řady. Další velká hvězda, klavírista Ivo Pogorelich, vystoupí na samostatném recitálu.

Nejen uměleckým, ale i historicko-dokumentačním počinem by se mělo stát uvedení prvního zhudebnění Dvořákovy opery Král a uhlíř z roku 1871, jež poprvé a naposledy zazněla roku 1929. Tradiční festivalový prolog Po stopách A. Dvořáka letos diváky zavede do Plzně, kterou Dvořák často navštěvoval a kde měla světovou premiéru i jeho kantáta Svatební košile.