GLOSÁŘ: Z La Scaly přes Vídeň až do letadla, v němž Dvořák skládá Humoresku

  16:50
Festival Dvořákova Praha má za sebou první polovinu. Jejím velkým tahákem byly dva světové orchestry, z milánské La Scaly a z Vídně. Srovnání to bylo zajímavé. A nadto se představili mladí čeští hudebníci.
Dirigent Herbert Blomstedt řídil na Dvořákově Praze Vídeňské filharmoniky

Dirigent Herbert Blomstedt řídil na Dvořákově Praze Vídeňské filharmoniky | foto: Petra Hajská

Zahájení festival svěřil tělesu Filarmonica della Scala, které vzniklo roku 1982 s cílem umožnit hudebníkům ze slavné scény uvádět i symfonická díla. V Praze už vystupovalo, vesměs s dobrým dojmem. A protože festival je dvořákovský, Italové zahráli dvě nejslavnější autorova orchestrální díla – Koncert pro cello h moll a Novosvětskou symfonii. Dirigoval Kolumbijec Andrés Orozco-Estrada, jenž má s Dvořákem zkušenosti.

Jenže pokud člověk čekal výrazný, třeba nezvyklý vklad do české hudby, nedočkal se. Už v cellovém koncertu převládala rozmáchlá, jakoby strnulá dramatičnost, navíc ještě poznamenaná četnými chybami dechařů. Německý sólista Daniel Müller-Schott se pokoušel o hluboký a proměnlivý výraz, ale výsledek připomínal rčení o voze a koze. Dirigent, sólista a orchestr jakoby k sobě nenacházeli cestu. V Novosvětské se dirigent sice snažil o různé dynamické a tempové kontrasty, ale kýžený efekt se nedostavil, neustále převládal pocit strnulosti, kterou se nedaří uvolnit. Nebylo snad dost času na zkoušky? Byli hráči nervózní z toho, že hrají Dvořáka v pražském Rudolfinu (ruku na srdce, jak by asi bylo našim filharmonikům, kdyby měli hrát v La Scale Verdiho…)? Znejisťovaly je respirátory, které měli i při hře (kromě dechařů samozřejmě)? Nad tím vším by ale u takového renomovaného tělesa měla převládnout profesionalita.

Prvotní rozpaky z hostování milánského tělesa trochu rozptýlil jeho druhý večer. V Mozartově Koncertu pro housle a orchestru, v němž se zaskvěl Julian Rachlin, ale především v Symfonii č. 2 Johannesa Brahmse se orchestr začal nacházet, najednou byl jeho zvuk elastičtější, už tolik nechyboval, s dirigentem začal víc tvořit a do hudby se tak dalo zaposlouchat. Nicméně ostrý kvalitativní střih přišel až v přídavku, předehře k Rossiniho Lazebníku sevillskému – něco tak ladného, svižného a lehkého se jen tak neslyší.

Nechyběl ani valčík

V úplně jiném světě se člověk ocitl při dvou koncertech Vídeňských filharmoniků. Ti si mimochodem roušky na pódiu mohli sundat, zjevně každé těleso má vlastní předpisy… A tak se dalo rozeznat, že „Vídeňáci“ přijeli očividně ve výtečné náladě. Řídil je 94 letý nestor světových dirigentů, Švéd Herbert Blomstedt, který, ač se přirozeně omezil na skromnější, leč živá a přesná gesta, řídil oba koncerty ve stoje a bez nějaké zřetelnější únavy. Symfonie č. 8 „Nedokončená“ Franze Schuberta přinesla zážitek ve výrazové kultuře a souhře.

A to, co udělali se Symfonií č. 4, zvanou Romantická, od Antona Brucknera, navždy zůstane v uších. Úžasně svítivé a měkké dechy, jedinečná souhra, vyváženost, měkký zvuk i v nejvyšších dynamických gradacích a především neustálý pocit, že je to baví, že je to skvělé hrát spolu a před publikem.

Jejich druhý večer nezůstal pozadu – Symfonie č. 4 „Liturgická“ od Arthura Honeggera, reflektující autorovy pochmurné emoce po skončení druhé světové války, byla hlubokou, niternou meditací. A Symfonie č. 4 Johannesa Brahmse pak rozhodně neodpovídala dávnému výroku Eduarda Hanslicka, citovanému v tištěném programu, že z této hudby má pocit, že mu natloukli dva ukrutně duchaplní lidé. Toto prohlášení přirozeně dávno přebil čas a další hudební vývoj, nicméně „čtvrtý Brahms“ může někdy působit tvrdě a přísně. „Vídeňáci“ předvedli, jak tuto drtivou hudbu hrát, aby z ní vyšlehly přirozené lidské emoce.

Přídavek, Císařský valčík od Johanna Strausse pak posluchači aspoň na pár minut navodil autentickou atmosféru slavných novoročních koncertů ve vídeňském Musikvereinu.

Haydn objevený v Praze

Po takové „náloži“ se mohlo zdát, že Mladí filharmonici Dvořákovy Prahy, těleso složené z talentovaných českých hudebníků nastupující generace, s nimiž pracuje dirigent Tomáš Netopil, bude mít hned další den těžkou práci, bude-li chtít zaujmout. Ale jejich výkon byl sympatický zase jiným způsobem.

Na úvod zahráli světovou premiéru skladby Lukáše Sommera Dvořák Airlines, inspirovanou cestou Antonína Dvořáka přes oceán do Ameriky. Její první část nese název Saale 1892, což byl název lodi, na níž se Dvořák plavil – a v její melancholické hudební náladě si šlo představovat třeba povalující se mlhu na palubě. Druhá se jmenuje Boeing 747 – tímto dopravním prostředkem by Dvořák letěl dnes. Proto je nejspíš živá, rytmická, všelijak „kroutí“ klasikovu Humoresku, někdy až - nikoli ve špatném slova smyslu - drze, takže publikum se i nahlas zasmálo. Chtěl tím autor říct, že takhle by Dvořák komponoval pod dojmem letu v boeingu? Proč ne.

Koncert pro cello od Josepha Haydna byl zařazen k 60. výročí jeho objevení v archivu pražského Národního muzea. Mladý arménský sólista Narek Hakhnazaryan podal možná o něco robustnější, rozmáchlejší výkon, než by se na raně klasicistní dílo slušelo, i než jak doprovázel orchestr. Ten se pak nejvíc uplatnil v Serenádě pro smyčce Petra Iljiče Čajkovského - ač „oddechová“ serenáda, vyžaduje hutný zvuk, patos a energii. Mladí hudebníci s Netopilem vše dodali v potřebné míře.

Festival pokračuje až do 24 září. Publikum čekají třeba ještě vystoupení Andráse Schiffa či Bamberských symfoniků.

Pokračování seriálu Volha? Museli bychom počkat na vrásky, říká Kryštof Hádek

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

Proč nedají Oscary těm, co si je zaslouží? divil se Trump a pobavil ceremoniál

11. března 2024  6:53

Přestřelka mezi moderátorem Jimmym Kimmelem a Donaldem Trumpem okořenila samotný závěr letošního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

OBRAZEM: Hudba v extravagantních kostýmech. Róisín Murphy nadchla Forum Karlín

18. března 2024  11:01

Irská zpěvačka Róisín Murphy koncertovala v neděli 17. března v pražském Foru Karlín. Během...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...