Dušan Vančura, Spirituál kvintet (Tipsport arena, Praha, 27. května 2017)

Dušan Vančura, Spirituál kvintet (Tipsport arena, Praha, 27. května 2017) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Dušan Vančura ze Spirituál kvintetu přidává druhý koncert k osmdesátinám

  • 1
Letos je pro Spirituál kvintet rok plný oslav. Po jarních osmdesátinách Jiřího Tichoty se stejného jubilea v prosinci dočkal i jeho kolega Dušan Vančura. A stejně jako kapelník, i on své kulaté narozeniny oslaví koncertem.

Ten se uskuteční 18. února 2018 v pražské Lucerně a pro velký zájem se k večernímu vystoupení přidává ještě odpolední od 14 hodin. „Mělo by to být vlastně takové příjemné setkání přátel, při kterém se bude bavit i publikum,“ říká Vančura.

Původně elektroinženýr, který pracoval řadu let jako výzkumný pracovník v oboru počítačů, studoval souběžně také hru na klavír. Se Spirituál kvintetem, jehož členem je od roku 1969, jako zpěvák, kontrabasista, textař, skladatel i aranžér, nahrál přes dvacet řadových alb. 

Řada jeho textů zlidověla. Podepsaný je pod písněmi, jako jsou Kocábka, Batalion, Až se k nám právo vrátí, Žízeň, Poutník a dívka, Kočovní herci, Devatenáct, Můj zvon, Řemeslo, Jsem tvůj déšť a další.

Přijde Nohavica i Nedvěd

V listopadu 1989 si zazpíval se Spirituál kvintetem na balkonu Melantrichu a o rok později vystupoval společně s prezidenty Václavem Havlem a Georgem Bushem na Václavském náměstí. Je také sbormistrem dětského pěveckého sboru Sejkorky a v roce 2013 obnovil vokální těleso Antikvartet.

Dušanu Vančurovi přijdou v únoru do Lucerny popřát Jarek Nohavica, Spirituál kvintet, Hana Maciuchová, František Nedvěd, Ivo Šmoldas, Allan Mikušek, Antikvartet, dirigent Oliver Dohnányi a pěvecký sbor Canticorum Iubilo.