Doporučujeme

Herec Pierre Brice alias filmový Vinnetou

Herec Pierre Brice alias filmový Vinnetou

Do Trutnova přijede nefalšovaný Vinnetou. Přivítá ho Karel Gott

  • 14
Jedním z nejočekávanějších hostů letošního Open Air Music Festivalu Trutnov, který se koná od 21. do 24. srpna, nebude paradoxně žádný hudebník, nýbrž herec jednou provždy spojený s postavou náčelníka Apačů: Pierre Brice neboli Vinnetou.

z filmu Vinnetou"Festival od počátků nese indiánského ducha," říká jeho hlavní organizátor Martin Věchet. "Pozváním Vinnetoua chceme navázat na jeho neuskutečněnou návštěvu před dvěma lety, kdy jsme se s ´rudým mužem´ spojili přímo z pódia, ale jen přes komunikační sítě. Vinnetou nám potom napsal pěkný dopis a my jemu poslali několik festivalových trik s jeho vyobrazením."

Hravá indiánská symbolika, kterou je v trutnovském areálu Na Bojišti každý rok cítit, ovšem není jediným důvodem pozvání Pierra Brice. "Nad tím vším se jako aura skví, že festival je letos věnován obětem sovětské okupace z roku 1968. A právě Vinnetou byl pro naši generaci v tuhých letech normalizace jedním ze symbolů odvahy a statečnosti. On a Rychlé šípy byli ztělesněním nepokřiveného postoje," říká Věchet.

Náčelník létá první třídou
Karel Gott a Pierre BricePierre Brice měl podle původních domluv přiletět v pátek 22. srpna. Posléze byla doba příletu změněna už na čtvrtek. "Zjistili jsme, že ho chce na letišti uvítat Karel Gott, se kterým se seznámili někde na natáčení, a museli jsme sladit jeho čas s naším. Změnili jsme tedy termín letenky. Vinnetou, mimochodem, létá první třídou. Aby měl klid na svoje šamanské obřady," říká s úsměvem Martin Věchet.

Čtvrteční večer tedy "Vinnetou" pravděpodobně stráví s Karlem Gottem. "V pátek ho uvítáme u nás pod horami na hlavním pódiu, kde se po indiánsku pozdraví s festivalovými spiklenci," prozrazuje šéf festivalu o programu jedné z jeho hlavních hvězd.

. Kdo je Pierre Brice

Pierre BriceHlavně v Německu známý francouzský herec se narodil v roce 1929 ve šlechtické rodině: jeho celé rodné jméno zní baron Pierre Louis de Bris. V 19 letech bojoval ve francouzské armádě ve válce v Indočíně. Mezi lety 1962 až 1968 natočil v německé produkci jedenáct filmů podle knih Karla Maye, ve kterých ztělesnil apačského náčelníka Vinnetoua. Nejčastějším partnerem mu byl Američan Lex Barker v roli Old Shatterhanda (v sedmi filmech). I Briceova další kariéra je s jeho životní rolí úzce spojena. Vinnetoua ztělesnil mnohokrát na divadle i v televizních seriálech, které už na slavné "mayovky" navazovaly jen velmi volně. Brice se pokoušel i o pěveckou kariéru, když nazpíval několik písní "německého Morriconeho" Martina Boettchera, autora hudby k filmovým "mayovkám". K českým divákům promlouval Vinnetou výhradně ústy herce Stanislava Fišera.

"Očekáváme, že spousta věcí vznikne spontánně a neplánovaně. Když jej seznámíme s magií našeho festivalu – nejspíš na žádném takovém nikdy nebyl – tak se odebere do jednoho z teepee. Druhý den s ním bude asi dvouhodinové setkání. Ale máme pro něj i pro návštěvníky připravena mnohá překvapení."

Havel se o čelenku bát nemusí
Václav Havel na festivalu v TrutnověOficiálním "náčelníkem" trutnovského "festivalového kmene" je tradičně exprezident Václav Havel, který stál v roce 1987 u úplných počátků tohoto undergroundového "východočeského Woodstocku" a akci rok co rok navštěvuje. Vloni dokonce obdržel přímo na pódiu pravou náčelnickou čelenku. Nevznikne Vinetouovým příjezdem Havlovi konkurence?

"Protože se bude jednat o první návštěvu ´rudého muže´ z jiného spřáteleného kmene, lze to těžko říct," říká v nadsázce Věchet a uklidňuje: "Ale naším náčelníkem zůstává vloni dekorovaný Václav Havel. Nicméně není vyloučeno, že Trutnov přiroste Vinnetouovi k srdci a za rok ho tu máme jak na koni."