Takto se v roce 2007 radovala z Českého slavíka zpěvačka Lucie Bílá

Takto se v roce 2007 radovala z Českého slavíka zpěvačka Lucie Bílá | foto: Michal Sváček, MF DNES

Do Českého slavíka přišlo 165 tisíc hlasů. Kdo vyhraje?

  • 20
V přímém přenosu televize Nova bude v sobotu večer rozluštěna každoroční hádanka jménem Český slavík. Zůstane na trůnu Karel Gott? Bezpochyby, má již třiatřicet zlatých slavíků, což vytvořilo tradici.

Mezi 165 000 odeslanými hlasy se jich najde jistě velmi mnoho i pro Lucii Bílou, která bude obhajovat loňské prvenství. V nominacích je její největší konkurentkou Aneta Langerová.

Česko oceňuje hlavně rockové nebo poprockové kapely, z nichž Kabát, Divokej Bill a Chinaski patří k favoritům. A letos poprvé dostanou cenu interpreti ze Slovenska.

"Zavedli jsme novou kategorii Slavíci bez hranic pro nejoblíbenějšího slovenského interpreta nebo skupinu," říká Jaroslav Těšínský, šéf pořadatelské agentury Musica Bohemica. V nominační trojici jsou kapely Elán, Horkýže Slíže a No Name, jejich jména jsou zatím řazena abecedně.

Definitivní výsledky budou oznámeny v pražské Státní opeře během ceremoniálu, který bude moderovat dvojice Těžkej Pokondr.

Nominace na Českého slavíka 2008

Kdo by měl vyhrát podle deníku MF DNES

ZPĚVAČKY: Iveta Bartošová - Lucie Bílá - Ewa Farna - Aneta Langerová - Helena Vondráčková - Lucie Vondráčková
Aneta Langerová podnikla riskantní krok, když hledala niternější a křehčí muziku. Na druhém albu Dotyk se pustila rovněž do psaní vlastních písní. Má přirozenou autoritu ve zpívání i vystupování, umí překvapit.

ZPĚVÁCI: Petr Bende - Dan Bárta - Karel Gott - Petr Kolář - Richard Krajčo - Daniel Landa
Dan Bárta je zpěvák evropského střihu. Několika tóny smaže stylové hranice mezi jazzem, popem či rockem. Jeho písně i hudba, kterou hraje s vlastní kapelou Illustratosphere, mají velkou vnitřní obraznost a přitažlivost.

SKUPINY: Čechomor - Divokej Bill - Chinaski - Kabát - Kryštof - Olympic
Nominace pro skupiny jsou nejvyrovnanější. Přesto Kabát – elektrická lidovka ze severních Čech – zůstává unikátem, který nesetřela ani masová podpora a obří turné. Hudební robustnost si neodporuje s hravostí, řev Josefa Vojtka kultivují texty Milana Špalka.

Jediná kategorie, kde se budou hlasy sčítat až v průběhu večera, bude Objev roku 2008. Mezi nominované se dostali zpěváci, kteří na sebe upozornili především v uplynulém roce. Písničkář Tomáš Klus už má za sebou společné koncerty s Chinaski či nahrávání s Anetou Langerovou, všimli si ho také lidé z filmové branže.

Muzikant a zpěvák Ondřej Ruml dosáhl na druhé místo v soutěži X-Factor a začíná si budovat sólovou kariéru. Jako poslední z nich "vystartoval" zhruba před půlrokem zpívající pianista Marek Ztracený, jehož píseň Ztrácíš je hitem i na serveru YouTube.

Těmto třem zpěvákům mohou příznivci posílat podpůrné esemesky až do poloviny sobotního přímého přenosu. "Prvního z nich, který se stane objevem roku, vyhlásíme v závěru ceremoniálu," dodává Jaroslav Těšínský.

Ke slavičímu rozdílení cen patří také cena Skokan roku, určená zpěvákovi, zpěvačce nebo skupině, která se umístí v první dvacítce a proti loňskému roku se posune (poskočí) o největší počet příček. Loni to byli Zbyněk Drda, Barbora Zemanová a skupina Argema.

Mezi rozdáváním cen vystoupí Karel Gott, Lucie Bílá, skupina Chinaski, Petr Kolář, Lucie Vondráčková, Ewa Farna či kapela No Name. Na pódiu stane také skupina All X a Jiří Zonyga, finalisté a vítěz televizní vyhledávací soutěže X-Factor.

Podle pořadatelů zájem o Slavíka letos vrostl, do hlasování se zapojilo o 27 000 lidí víc než v předchozím ročníku. Zajímavé je, že o cenách rozhodují převážně lidé do třiceti let.