Dirigent Jiří Bělohlávek při závěrečném koncertu BBC Proms 2012 | foto: ČTK

Bělohlávek se loučil s BBC. Lidé mu zpívali, on mával českou vlajkou

  • 9
Jiří Bělohlávek se v sobotu velkolepě rozloučil se Symfonickým orchestrem BBC. Při závěrečném koncertu oblíbeného letního festivalu BBC Proms se naposledy představil v roli šéfdirigenta. Tisíce lidí mu zpívaly, on je potěšil tím, že si připnul Řád britského impéria, který mu letos udělila královna Alžběta II.

BBC Proms

Závěr BBC Proms 2012

Tradice Proms sahá do roku 1895, kdy první sérii uspořádal impresário Robert Newman a dirigent Henry Joseph Wood. V roce 1927 festival převzala BBC. Při letošním 118. ročníku byla k vidění téměř stovka koncertů, jedním z vrcholů festivalu byla například série koncertů izraelského dirigenta a klavíristy Daniela Barenboima s jeho známým West-Eastern Divan Orchestra.

Závěr BBC Proms lidé sledovali v londýnském sále a další statisíce z nich díky televiznímu a rozhlasovému přenosu. Bělohlávek orchestr vedl šest let a publikum se s ním během posledního večera, kdy zazněly i skladby Josefa Suka a Antonína Dvořáka, rozloučilo nejen dlouhým aplausem, ale třeba i jednohlasně zazpívanou písní.

Poslední koncert je jednou z nejsledovanějších událostí ve světě vážné hudby a láká také řadu fanoušků, kteří se sami stávají jednou z hlavních atrakcí večera, napsala agentura Reuters. Stovky z nich se totiž do koncertního sálu v Royal Albert Hall vydávají s britskými vlajkami, jsou oblečení v národních barvách nebo kostýmech a vytvářejí velmi živou atmosféru.

Právě stojící diváci v auditoriu se v sobotu postarali o jeden velmi dojemný moment. V jednu chvíli totiž českému dirigentovi unisono zazpívali tradiční rozlučkovou píseň Auld Lang Syne.

Velký ohlas v sále Bělohlávek způsobil také v okamžiku, kdy si připnul Řád britského impéria, který mu letos udělila královna Alžběta II. Domů pak poslal pozdrav zamáváním českou vlajkou.

Závěrečný koncert BBC Proms měl bohatý program. Jeho hlavními hvězdami byly kromě dirigenta tenorista Joseph Calleja, který zazpíval například známou Pucciniho arii Nessum Dorma, a skotská houslistka Nicola Benedettiová, jež přednesla houslový koncert Maxe Brucha. Mimo jiné pak zazněly i skladby Dmitrije Šostakoviče, Edwarda Elgara či Henryho Wooda.

Dirigent Jiří Bělohlávek a skotská houslistka Nicola Benedettiová (bílé šaty) při závěrečném koncertu BBC Proms 2012

Šestašedesátiletý Jiří Bělohlávek se stal šéfdirigentem orchestru BBC v roce 2006. Od letošního 1. září se na čtyři roky ujal funkce šéfdirigenta České filharmonie.

,

Britská královská rodina