Hudebník David Stypka s kapelou Bandjeez.

Hudebník David Stypka s kapelou Bandjeez. | foto: Lukáš DvořákMetro.cz

RECENZE: Podmanivý David Stypka je stále pevný v kramflecích

  • 0
Jestliže loňské EP Davida Stypky působilo na domácí scéně jako zjevení, dá se čekat, že i deska Neboj. rozčeří vody českého showbyznysu. Stypka se svou kapelou Bandjeez tu totiž umně pokračuje právě v tom, čím už dřív zaujal.

Především je to charizmatický projev. Bezpochyby najdeme technicky preciznější zpěváky, než je sedmatřicetiletý hudebník z Frýdku-Místku, po podobně podmanivém a nenásilně přesvědčivém hlasu však budeme nejspíš pátrat marně. Neméně důležité jsou texty Stypkových písní. Zjevně jsou velmi osobní, ale mezi řádky z nich vystupují velká a obecná poselství. Naštěstí ne prezentovaná sluníčkovým způsobem, ale podaná tak, že s každým dalším poslechem lze odhalovat nové vrstvy. Fenomén v současném popu málo přítomný.

Neboj.

80 %

Autor: David Stypka & Bandjeez

Ty více či méně skryté významy nechť si každý objevuje sám. Nicméně z písně Vrány taky, jež vyšla už na EP, stále příjemně mrazí. A nenásilná (a přitom silná) obhajoba lásky ve skladbě Láska není je takřka geniální.

Jedním z důvodů, proč Stypkovy písně působí uvěřitelně, je kompaktnost jeho tvorby. Sám si píše texty i hudbu a zároveň je zručným kytaristou. Takže nad výslednou podobou nahrávek má větší kontrolu než mnozí kolegové z branže.

Obal desky Neboj.

Finální podobu alba má samozřejmě na svědomí také producent Martin Ledvina. Dobré srovnání umožňují čtyři skladby, které už posluchači znají z předchozí desky. Tak třeba už zmíněná Láska není se dočkala většího důrazu na klavíru, čímž se hudebně rozjasnila. A vůbec působí najednou trochu pompézněji. Naštěstí pořád jen co se muziky týká, textově je Stypka až překvapivě pevně na zemi.

S těmi jedenácti písněmi na albu Stypka docela elegantně balancuje mezi žánrovou jednotou a zároveň rozmanitostí. Sehranost kapely Bandjeez tu udělala svou službu.

Ještě je třeba zmínit duet s Ewou Farnou Dobré ráno, milá. Farné a Stypkovi to dohromady sedí a u jiné desky by se možná tahle skladba prodávala jako největší tahák. Neboj. to naštěstí nemá zapotřebí. I tak jde o mimořádné album.