David Bowie (Catalonia, 12. července 1996)

David Bowie (Catalonia, 12. července 1996) | foto: Reuters

Každý měsíc kniha. Čtěte to, co David Bowie miloval, vyzývá jeho syn

  • 1
Skalní fanoušci Davida Bowieho teď můžou ke stovkám skladeb, jež po sobě zanechal, přidat také stovku knih, ze kterých legendární hudebník čerpal radost či inspiraci.

Neformální čtenářský klub Davida Bowieho vyhlásil jeho syn Duncan Jones na Twitteru. Každý měsíc oznámí jednu ze zpěvákových oblíbených knih s tím, že příznivci mají měsíc na to, aby si ji přečetli. Tedy podobně jako v klasických čtenářských klubech.

„Můj otec byl velký čtenář. A já cítím povinnost vydat se na stejný literární maraton jako on,“ říká Jones. Jednou z Bowieho velkých lásek byly prý výlety Petera Ackroyda do historie Británie a jejích měst, coby lednový titul proto Jones vybral jeho román Hawksmoor z roku 1985. „Máte čas jej přečíst do 1. února. Je to lehčí čtivo, než se pustíme do těžších věcí,“ dodává.

K Bowieho čtenářské vášni se váže historka. Když natáčel film Muž, který spadl na Zemi, táhl s sebou do Nového Mexika stovky knih. „Měl jsem s sebou takovou skříň, modernizovanou cestovní knihovnu ze 17. století. Vypadala spíš jako bedna, v níž se stěhují zesilovače,“ vzpomínal před lety pro časopis The Face. Režisér Nicolas Roeg mu na to řekl: „Tvůj problém je, že nečteš dost.“ Jenže Bowie v tom nepoznal vtip, takže ve svém vztahu k literatuře ještě přitvrdil, jak prozradil i jeho syn.

Prosím, neprozrazovat

Mezi stovkou knih z Bowieho seznamu jsou Nabokovova Lolita, Bulgakovův Mistr a Markétka, Orwellovo 1984, Burgessův Mechanický pomeranč i Kerouakovo Na cestě. Nechybějí ani současnější tituly, jako je analýza amerického antiintelektualismu The Age of American Unreason, již Susan Jacobyová vydala v roce 2008, nebo The Trial of Henry Kissinger sledující údajné válečné zločiny, jež měl budoucí ministr zahraničí spáchat třeba ve Vietnamu.

Takže na Twitteru bude o čem diskutovat, což je účel, který Duncan Jones čtenářskému klubu přisuzuje. „Jen prosím nic neprozrazujte pro ty, kdo ještě čtou. Počkejte na 1. února,“ žádá.