Christian Löffler a Mohna | foto: Colours of Ostrava

Ctitelé elektroniky se na Colours nevyspí, to nejlepší přijde po půlnoci

  • 0
Festival Colours of Ostrava je multižánrový, a tak na něm vedle mainstreamových kapel, jako jsou Imagine Dragons či Midnight Oil, hraje i výkvět elektronické hudby. A to nejen Justice nebo Moderat, kteří se představí na hlavním pódiu. Opět tu bude fungovat i samostatná Electronic Stage.

Program zde bude začínat každý den až ve 20 hodin a hrát se bude mnohdy až do rána. To je třeba případ německého mága minimalismu Christiana Löfflera, jenž se tu v pátek 21. července představí v půl čtvrté ráno, a konec jeho setu je naplánovaný na pátou. Löffler je mimochodem asi jediným, kdo bude na Colours vystupovat potřetí v řadě. „Uchvátilo mě to místo, jeho industriální atmosféra v kombinaci s tolika lidmi. Neuvěřitelná energie. Colours jsou taková trochu lepší verze německého festivalu Melt,“ tvrdí hudebník.

Letos s Löfflerem dorazí také zpěvačka Mohna, která se s ním léta přátelí. A vlastně přátelé jsou všichni vokalisté a muzikanti, s nimiž Löffler spolupracuje. „Mně se nejlépe pracuje o samotě. Většinou mám vyhraněnou vizi toho, co a jak chci dělat. Nejsem úplně týmový hráč. Tím pádem lepší a vlastně jediná možná varianta je, že pracuji s někým, s kým se dobře znám,“ vysvětluje.

Před Löfflerem vystoupí ještě americký producent Travis Stewart, známý jako Machinedrum. Pochází ze Severní Karolíny, ale žil i v New Yorku nebo Berlíně. „New York mi podpálil koudel u zadku, musel jsem mnohem vážněji uvažovat, jestli budu mít dvě práce a psát muziku po nocích, nebo budu jezdit na turné, neudržím si normální zaměstnání a donutí mě to vyjít s málem. Tehdy poprvé jsem hudební dráhu začal brát seriózně,“ říká.

Machinedrum se proslavil na elektro scéně, má však zkušenosti i z jiných žánrů včetně pochodové kapely. „Jiné žánry už nesleduju tak aktivně jako zamlada. Na střední škole mě bral jazz, world music, africké rytmy, východní hudba. Pořád mi to přijde zajímavé, ale už jsem zlenivěl a čekám, až mi kamarádi řeknou, co zrovna letí,“ líčí producent.

Další dvě uznávaná jména se na Electronic Stage představí v sobotu. Duo Extrawelt platí v Německu za jedničku svého žánru. Jejich logo má původ v graffiti tvorbě, jíž se ostatně DJ Arne Schaffhausen v mládí věnoval.

Závěr elektronického programu obstará obdivovatel fyzika Stephena Hawkinga a držitel titulu Ph.D. z oboru matematické biologie Max Cooper. Ostatně na albové novince Emergence reflektuje evoluci vesmíru. „Hudba stojí na určitých technických aspektech, ale vždy je založena na vašem vlastní cítění. Vzorem pro vědu je příroda a vzorem pro hudbu je zvuk. Mám proto pocit, že existuje velmi přirozený důvod, abychom si obě formy užívali stejně intenzivně,“ tvrdí.