Fedor Frešo s kapelou Collegium Musicum

Fedor Frešo s kapelou Collegium Musicum | foto: Dalibor Puchta

Bratr mi navrhl, ať hraju místo táty, líčí Fedor Frešo mladší

  • 3
Slovenské kapely Collegium Musicum a Fermata budou 22. ledna hrát v pražském Lucerna Music Baru. Spojuje je osobnost Fedora Freša, který s nimi hrál a jenž loni nečekaně zemřel. Legendárního hudebníka si připomenou a v sestavě Collegia jej na baskytaru nahradí jeho syn Fedor Frešo mladší.

„Po otcově smrti jsem si telefonoval s bratrem a přemýšleli jsme, kdo by mohl hrát v Collegiu, a on mi zakřičel do ucha: Ty tam hraj! Byla to pro mě výzva. Postavit se na pódium jako Fedor Frešo mladší a hrát party Fedora Freša staršího není nejlehčí věc na světě. Ale dopadlo to dobře. Zahráli jsme v Bratislavě a chceme pokračovat,“ líčí Frešo, jak se do sestavy kapely dostal.

S Collegiem už v té době jezdil coby zvukař, takže nepřišel jako vetřelec. Na druhou stranu jej neznali v roli muzikanta a Frešo se domnívá, že možná ani nevěděli, že hru na basu studoval, byť se jí následně profesionálně nevěnoval. „Mohli si myslet, že synáček ve svém smutku chce hrát otcovy písničky,“ připouští. „Ale zkusili jsme to a Fero Griglák i Martin Valihora byli spokojení. Samozřejmě jsem doma hodně cvičil a potkávám se často i s klávesistou, který nahradil Mariána Vargu. Takže je za tím dost práce,“ dodává Frešo.

Dvojkoncert slovenských hvězd doplní další legenda, a to skupina Fermata, která vznikla roku 1973 a patří ke světové špičce jazz roku. Dále se v Praze představí Petra Börnerová trio – projekt české zpěvačky Börnerové, slovenského hudebníka Tomáše Bobrovniczkého a jejich devítiletého syna Tomáše, který hraje na bicí. Repertoár tria je postaven na převzatých i vlastních folk-bluesových písničkách. „S otcem nahráli cédéčko, myslím, že je sám oslovil, protože se mu ten projekt líbil,“ dodává Frešo.

Frešo starší by měl narozeniny 6. ledna, bratislavský koncert vyšel na den přesně, v Lucerna Music Baru se bude na hudebníka vzpomínat o něco později, ale neméně intenzivně. „Koneckonců v Praze působil, když hrál v Blue Effectu, nějaký čas tam bydlel a Praha je takové naše spřátelené město,“ říká Frešo.

U příležitosti muzikantových nedožitých narozenin se bude také předávat Hudební cena Fedora Freša, kterou chtějí jeho synové udílet každoročně. Výtvarník Viktor Frešo vytvořil podobu ocenění.

„Otec nikdy nedostal žádnou cenu, což mu sice nevadilo, ale my jsme si řekli, že by bylo dobré vymyslet cenu pro lidi, kteří hudební scéně něco přinesli, ale nejsou tolik vidět. Nemusí to pokaždé být pětapadesátiletý bigbíťák, může to být i někdo mladý,“ líčí Fedor Frešo. První ocenění dostal jeden ze zakladatelů slovenského rocku Jozef Barina, českého laureáta zatím Frešo prozradit nechce. „Přijďte a nechte se překvapit,“ láká na koncert.