Chinaski

Chinaski - Chinaski - Obal singlu Zadarmo | foto: Universal Music

Chinaski se hlásí bondovskou sedmičkou

  • 8
Jedna z nejpopulárnějších českých kapel se bude po dvou letech opět pokoušet o vrcholky tuzemských hitparád. Po předchozí desce Musicbar, které se prodalo na 70 tisíc nosičů, představí kapela Chinaski za pár týdnů její nástupkyni.

Ta se nese ve znamení sedmiček. Kromě toho, že pro kapelu kolem zpěváka Michala Malátného je nové album již sedmým v pořadí a jmenuje se příznačně Album 007, do obchodů dorazí 17. září 2007. První singl se objevil v rádiích symbolicky 7. 7. 2007 v 7.07. Desku podpoří turné, na které Chinaski vyjedou v listopadu.

Album 007 začalo vznikat už v lednu, kdy se kapela vrátila z turné po Americe. Během prvních tří měsíců složila skupina na 36 písní, do užšího výběru se jich nakonec vešlo jen šestnáct. V první polovině května si pak Chinaski dali pauzu a odletěli do kosovské Prištiny, aby zahráli českým a slovenským vojákům v misi KFOR.

„Byl to jeden z nejexotičtějších koncertů. Letěli jsme vojenským speciálem a na základnu jeli v ozbrojeném konvoji. Také koncert dopadl skvěle, i pár holek tam bylo...“ vzpomíná kapela.

Po návratu se však šestice Pavel Grohman (kapelník a bubeník), Ondřej Škoch (kytara abaskytara), František Táborský (kytara), Štěpán Škoch (saxofon), Petr Kužvart (trumpeta) a Michal Malátný (zpěv) vrátila zpět do studia, kde strávila dva měsíce. Spolu s producenty Michalem Dvořákem, který dříve působil v Lucii, a Milanem Cimfem, jenž spolupracoval třeba s Kabáty a  Čechomorem.

Na Albu 007 se mezi hosty objeví i další známá jména české hudební scény. Třeba klavírista Petr Malásek, jinak též kapelník Hany Hegerové, vynikající perkusionista Roman Lomtadze, kontrabasista Rasto Uhrik, v několika písních zazní i celý symfonický orchestr.

Chytlavá, řízná rocková hitovka. Tak popisují Chinaski skladbu Zadarmo, kterou vyslali k publiku jako předvoj celé desky – v rádiích zní už více než měsíc a posledních pár týdnů patří mezi desítku nejhranějších skladeb v českém éteru.

A aby kapela dostála odkazu Charlese Bukowského, od jehož hrdiny si půjčila jméno, obsahuje skladba Zadarmo slovo, s nímž prý mají některá média problém, neboť je označují za vulgární, a tudíž problematicky vysílatelné.

„Je to s podivem, protože v porovnání s výrazy typu fuck off, které znějí z éteru jakoby samozřejmě, nebo v kontextu slovníku televizních reality show, vyznívá slovo „jebe“ spíše komicky,“ diví se Chinaski.