Jizerskou 50 zahájila kapela Chinaski (12. února 2022)

Jizerskou 50 zahájila kapela Chinaski (12. února 2022) | foto: Jan Pešek, MF DNES

Michal Malátný v Živááááku Rádia Impuls zahraje Beatles a swing

  • 6
Ve čtvrtek 30. června se frontman Chinaski Michal Malátný vrátí do dob, kdy se ještě jmenoval Michal Novotný. V dalším díle série Živááááků Rádia Impuls s podtitulem Písničky mého života zavzpomíná na to, co v dobách dospívání a muzikantských začátků poslouchal a hrál.

Bude to výjimečné vystoupení, i když u toho budou Chinaski s akustickými nástroji, přece jen tu bude Michal víc sám za sebe.

Pamětníci vyprávějí, že v dobách, kdy ještě ani neexistovala skupina Starý hadry, z níž se v roce 1994 vyvinuli Chinaski, býval Novotný, přezdívaný Žibus, široko daleko ozdobou všech večírků, protože hrál dobře na kytaru, výborně zpíval a hlavně znal spoustu písniček.

Miloval prý Beatles a uměl je prý jako nikdo v Jičíně a okolí. Zvládal s nadhledem táborákové hity jako Špitál u Svatého Jakuba nebo olympickou Dej mi víc své lásky a dokonce i tak provařeným písničkám jako Stánky dokázal dát novou příchuť.

Právě Beatles i bluesový Špitál u Svatého Jakuba posluchači na Impulsu naživo od Michala uslyší. A možná vás překvapí, že dojde i na swing, který Michala baví natolik, že si zazpíval i s velkým Big bandem.

Pak se doba změnila a Malátný se po studiích na DAMU rozhodoval mezi divadlem a kariérou v populární hudbě. Divadlo mu sice dalo umělecké jméno (v souboru bylo několik Novotných), ale nakonec se rozhodl pro muziku. Nebyl v té době jediný. Divadlu se původně věnovali i jeho vrstevníci Richard Krajčo, Tomáš Klus, Vojta Dyk a další.

Chinaski, pojmenovaní po druhém já spisovatele Charlese Bukowského, na sebe poprvé ve velkém upozornili v roce 1997 titulní písní z alba Dlouhej kouř, po níž o dva roky později přišla dodnes oblíbená 1. signální. Od té doby vyšlo skupině jedenáct studiových alb s tolika hity, že se jen těsně vejdou na dvě CD po sedmdesáti minutách.

Malátného kapela se od svých začátků hodně změnila. Od skoro punkových začátků přeskočila k nekonformnímu pop rocku a nakonec došla až k dnešní podobě lyrického pop music pro střední generaci. Změnilo se i její obsazení a s výjimkou opory kapely, kytaristy Františka Táborského, který přišel do kapely v roce 1996, už dnes v partě není nikdo z dob před radikální rekonstrukcí kapely z roku 2017.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

V poslední době rozvířili Chinaski poklidnou hladinu české pop music dokumentárním filmem Každej ví kulový, který se teď objeví v letních kinech. Je to neidealizovaný pohled na to, čím žije a co prožívá profesionální skupina po více než třiceti letech společné existence.

Mapuje vztahy mezi muzikanty a tenze, které v ponorkovém prostředí nekonečné řady koncertů v souboru nastávají a mohou vést k rozpadu.

Chinaski tu slouží jako modelový příklad podobných vtahů a vazeb, které potkávají každou skupinu. I o tom bude během Živááááku na Impulsu řeč a chybět nebude ani nový singl z filmu Dvě srdce vejpůl.

Samozřejmě, že Michal Malátný ve svém neobvyklém vystoupení zahraje i některé skladby z repertoáru Chinaski a připojí k nim příběhy, které souvisí s jejich vznikem. Slíbil akustické verze skladeb Zadarmo nebo současného hitu Báseň.

O písničkách důležitých pro život Michala Malátného s ním bude rozmlouvat Vlasta Korec. Neobvyklý Živáááák z klubu Doupě začne na Impulsu ve čtvrtek 30. června hned po zprávách ve 20 hodin a stream můžete sledovat i na YouTube kanálu Impulsu.