Joakim Brodén z kapely Sabaton

Joakim Brodén z kapely Sabaton | foto: Pragokoncert

GLOSA: Brodén, Český slavík a mistrovství republiky slonů v porcelánu

  • 51
Už v sobotu se dozvíme, kdo letos dostane Českého slavíka, cenu hudební popularity. Ani letošní ročník se však neobešel bez kontroverze. Na kapelu Ortel mezi nominovanými jsme si už zvykli, takže se o ni tentokrát postarali sami pořadatelé svou, řekněme, neobratností.

To bylo tak… Loni se k překvapení mnohých začal mezi šesti nejlepšími objevovat Joakim Brodén, zpěvák švédské heavymetalové kapely Sabaton. Jak je to možné? Zcela jednoduše. Brodén je totiž po matce „padesátiprocentní Čech“, jak sám říká, tuhle na tiskové konferenci mával naším pasem a ke svým českým kořenům se hrdě hlásí. Více o tom čtěte v rozhovoru Večerníčka mám pořád v hlavě...

Ale i kdyby se nehlásil. Máš občanství, můžou pro tebe hlasovat. Tak ve stručnosti zněla pravidla Českého slavíka až do loňského roku. A nikoho to netrápilo, protože v roce 2015 se Brodén umístil dvaadvacátý, to je třeba místo Davida Deyla v loňském ročníku. A kapela Sabaton, která loni získala 123 bodů a obsadila 137. místo, byla předloni sto devadesátá devátá. Což je pod rozlišovací schopnosti kohokoliv.

Jenže loni Brodén skončil relativně těsně za Tomášem Klusem a od hlasujících dostal víc bodů než Richard Krajčo. Tím nechci říct, že by jeho letošní vyřazení snad bylo dělané ve prospěch obou pánů. Pořadatelé si prostě jen uvědomili, že mají v regulích „díru“ a že případně oceňovat po všech stránkách zahraničního zpěváka asi není jejich záměr.

A tak pravidla upravili ve znění, že nominant musí mít nejen naši státní příslušnost, ale také má působit „na české hudební scéně jako scéně mateřské“. Už to je trochu problém. Měla by být letos vyřazená i Marta Jandová (loni skončila mezi zpěvačkami rovněž pátá), která svou kariéru nastartovala v Německu?

Večerníčka mám pořád v hlavě, říká „padesátiprocentní Čech“ ze Sabaton

Hlavně však organizátoři spustili hlasování, aniž by akcentovali nově platné podmínky. Navíc Brodénovo jméno zůstalo v „v nápovědě pro hlasování pomocí on-line formuláře“. Pořadatelé ze společnosti Musica Bohemica říkají: „Nejde ale o nominace. Pouze zde pro zjednodušení hlasování automaticky uvádíme podle abecedy jména všech, kteří v loňském roce získali od fanoušků minimálně padesát bodů.“

A strhla se bouře. Metalisté dovedou být urputní a vlastně se jim ani není co divit. Přijdou si podvedení a přinejmenším trochu ošáleni byli. Měnit pravidla v průběhu je ovšem taky nemožné. Nezbude tedy než se smířit s dalším kontroverzním ročníkem.