Michal David přebírá stříbrnou sošku Slavíka

Michal David přebírá stříbrnou sošku Slavíka | foto: Yan Renelt, MAFRA

Slavíka vrací i Michal David. Odevzdá stříbrného, odveze si bronzového

  • 139
Aféra kolem letošních Českých slavíků pokračuje. Po skupině Kabát vrací trofej i Michal David. „Právě jedu do pořádající agentury Musica Bohemica. Když jsem zjistil, kolik ve skutečnosti přišlo hlasů pro mě a pro Tomáše Ortela, odevzdám své stříbro a odvezu si místo něj bronz,“ potvrdil iDNES.cz David. Agentura pak řekla, že i mezi skupinami vyhrál Ortel na Kabátem, výsledky však nezmění.

Podle výsledků na slavnostním ceremoniálu jste skončil druhý a Tomáš Ortel třetí. Jak jste se dozvěděl skutečná čísla?´
Zeptal jsem se v agentuře, jaké byly výsledky předtím, než Ortelovi a jeho skupině připsali jen jejich loňská čísla kvůli postupu fanoušků, který porušoval pravidla ankety. Na mou otázku odpověděli, že Tomáš Ortel měl přes 31 tisíc bodů, já necelých 18 tisíc. Takže není o čem hloubat: stříbro vrátím a odvezu si bronz.

Co si o celé aféře myslíte?
Že je to smutné, na Slavíky to vrhá špatné světlo. Ale hlavně si myslím, že pokud měli pořadatelé nějaké pochybnosti o regulérnosti hlasování, měli to říct nahlas hned, rovnou a ne až den po vyhlášení vítězů. Jasně že z toho nemám vůbec dobrý pocit, ale na druhou stranu si tu bronzovou sošku vzít musím, už kvůli svým fanouškům, kteří mi teď píší. Hlasovali taky, nemohu je přece zklamat.

Český slavík 2017

Vše hudební o anketě

Dá se systém Slavíků změnit, aby se sporným kampaním zamezilo? 
Těžko říci, samozřejmě že fankluby dnes pracují hlavně přes sociální sítě a není nic špatného na tom, když zpěvák nebo kapela fanoušky vyzvou, aby jim poslali hlas. Záleží na tom, jak to dotyčný interpret třeba na Facebooku podá. Ale já stejně zastávám názor, že o popularitě daleko víc svědčí, kolik koncertů máte nabitých a kolik desek kdo prodá. To se dá totiž opravdu změřit.