Dirigent Jakub Hrůša s Českou filharmonií při koncertu 1. ledna 2020 v Rudolfinu | foto: Petra Hajská

Česká filharmonie začne opět hrát. Zatím komorně v letním projektu

  • 0
Optimistickou zprávu pro své příznivce má Česká filharmonie. Od 1. června obnoví koncertní činnost pro veřejnost v Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Nepůjde přirozeně o dokončení původně naplánované sezony s orchestrem ve velké sestavě, nýbrž o komorní řadu nazvanou Letní koncerty, která obsáhne pětadvacet přibližně hodinových programů od sólových recitálů až po vystoupení Komorního orchestru České filharmonie.

 „Letní koncerty jsou odpovědí na četné žádosti našich posluchačů, kterým v uplynulých měsících chyběla živá hudba, a zároveň vítanou alternativou neuskutečnitelných orchestrálních vystoupení. A jsou i splněním přání našich hudebníků, kteří hledají sebemenší příležitost, jak zase začít veřejně hrát,“ podotýká generální ředitel David Mareček.

Koncerty se budou konat ve všední dny od 19.30 hodin a o víkendech od 15 hodin. Na prvním, který se uskuteční v pondělí, zahraje Komorní orchestr České filharmonie pod vedením koncertního mistra Jana Mráčka Serenádu pro smyčcový orchestr Es dur od Josefa Suka a Idylu pro smyčcový orchestr od Leoše Janáčka. 

Další programy připraví koncertní mistři Josef Špaček a Jiří Vodička, kteří budou mít i sólová vystoupení; s dalším se představí cellista Václav Petr. Zazní jak oblíbené melodie, tak třeba díla Pendereckého či Stravinského.

Vstupenky stojí 350 korun a jejich počet uvolněný do prodeje bude reagovat na aktuální epidemiologickou situaci a vládní nařízení.