Magdalena Kožená a Simon Rattle vystoupí s Českou filharmonií

Magdalena Kožená a Simon Rattle vystoupí s Českou filharmonií | foto: Aerofilms

Filharmonie odhalila sezonu. Uvítá i Simona Rattlea a Magdalenu Koženou

  • 1
První sezonu s novým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem má před sebou Česká filharmonie. V jejím průběhu poprvé přivítá některé světové hvězdy a představí i pár novinek.

Sezonu slavnostně zahájí mimořádným koncertem 10. října, na němž provede Mahlerovu Symfonii č. 2 „Vzkříšení“. Pro tuto příležitost bude poprvé rozšířeno pódium Dvořákovy síně Rudolfina. „Přijdeme tak o první řadu, ale získáme prostor pro velké obsazení,“ vysvětluje ředitel filharmonie David Mareček. Svůj první abonentní program pak Byčkov oddiriguje 17. října. Zařadil na něj Dvořákovu Symfonii č. 7 a skladbu Luciana Beria Sinfonia pro 8 hlasů a orchestr. Ještě před tím, 3. října, bude řídit mimořádný Koncert pro republiku, na němž zazní díla českých autorů. „Dřívější termín byl zvolen proto, že koncem října budeme na americkém turné,“ dodává Mareček.

Výrazným Byčkovovým vkladem do jeho první sezony bude zahájení projektu nové hudby. Během následujících pěti sezon chce představit díla českých a zahraničních autorů, kteří je napíší na objednávku České filharmonie. „Společně s uměleckou radou orchestru bylo vytipováno deset autorů, zastupujících několik generací. Po úmrtí Otomara Kvěcha jich zůstalo devět, pět českých a čtyři zahraniční. Jsou mezi nimi například Jiří Teml, Miroslav Srnka, Miloš Orson Štědroň a další,“ upřesňuje Mareček.

Čeká je Carnegie Hall

Kromě Semjona Byčkova budou s orchestrem pracovat i Tomáš Netopil a Jakub Hrůša, kteří jsou od letoška jeho hlavními hostujícími dirigenty. Ze světových jmen filharmonie poprvé přivítá Sira Simona Rattlea, jenž končí své působení u Berlínských filharmoniků a nyní vede Londýnský symfonický orchestr. V únoru v Praze provede Dvořákovu symfonickou báseň Zlatý kolovrat a Mahlerovu Píseň o zemi, v níž sólový mezzosopránový part zazpívá jeho manželka Magdalena Kožená. „Pan Rattle si tu velmi přál dirigovat, jednáme s ním už od nástupu Jiřího Bělohlávka, jen jsme stále hledali volný termín,“ poznamenává Mareček.

Poprvé přijede i přední rakouský dirigent Franz Welser-Möst, jenž připraví díla Schuberta a Strausse. Specialitou pak bude hostování italského dirigenta Giovanniho Antoniniho, zakladatele souboru Il Giardino Armonico, věnujícího se dobově poučené interpretaci staré hudby. S filharmonií nastuduje skladby Mozarta, Schuberta a Haydna.

Jako sólisté s orchestrem vystoupí například houslisté Frank Peter Zimmermann a Joshua Bell, cellista Truls Mork, pianisté Pierre-Laurent Aimard a Kirill Gerstein a další. Kromě tradičních abonentních cyklů si posluchači budou moci vybírat i z nové řady, v níž členové filharmonie vystoupí v různých komorních sestavách.

Orchestr také čekají prestižní zájezdy. Pojede do Spojených států, kde zahraje i v newyorské Carnegie Hall či ve washingtonském Kennedyho centru, zavítá i do Německa a Rakouska. „Všechna tato turné povede Semjon Byčkov, který kvůli nim změnil svůj pracovní kalendář,“ zdůrazňuje Mareček. Významnou destinací je i Čína, kam s tělesem pojede Petr Altrichter.

Pokračovat bude cyklus vzdělávacích pořadů včetně spolupráce s Idou Kelarovou. V nahrávacím studiu pak Česká filharmonie mimo jiné dokončí s Byčkovem projekt hudby Petra Iljiče Čajkovského a pro firmu Decca začne se svým šéfem nahrávat symfonie Gustava Mahlera.