Zpěvačka Dasha (vlastním jménem Dagmar Sobková) při rozhovoru pro OnaDnes.cz

Zpěvačka Dasha (vlastním jménem Dagmar Sobková) při rozhovoru pro OnaDnes.cz | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

ANKETA: Kdo za nás vyzve Eurovizi? Ve hře je zpěvák, kapela i zpěvačka

  • 96
Také v letošním roce se někdo z domácích interpretů prostřednictvím České televize zúčastní soutěže Eurovision Song Contest. V zákulisí tuzemského showbyznysu se mluví o třech možných zástupcích.

Česko se soutěže, z níž v minulosti vzešla kapela ABBA nebo zpěvačka Céline Dion, účastnilo už čtyřikrát. Zatímco v prvních dvou ročnících o našem zástupci v evropském semifinále rozhodovali diváci v národních kolech, následně nominovala soutěžící přímo televize na základě „posudku“ odborné komise.

Tři kandidáti

Thom Artway
Dvaadvacetiletý zpěvák pocházející z Valašska má na kontě EP Still Standing In The Unknown z roku 2013. Loni zaujal singlem I Have No Inspiration a s kytarou procestoval Austrálii a Nový Zéland. Letos mu vyjde debutová deska.

Light & Love
Artwayovi vrstevníci, bratři Balcárkové, pocházejí z Nového Jičína. Starší, jenž si říká Johny Rainbow, se věnuje produkci i pro ostatní muzikanty, mladší Kosak má na starosti vizuální stránku kapely. Rovněž letos plánují desku.

Dasha
Čtyřiatřicetiletá zpěvačka doprovázela Karla Gotta i Helenu Vondráčkovou a uplatňuje se především v muzikálech jako Angelika či Carmen. Za roli Máří Magdaleny v Jesus Christ Superstar získala v roce 2010 Cenu Thálie.

Což bude případ i letošního ročníku. Svého nominovaného Česká televize dosud tají, mluví se však o třech jménech. Podle informací MF DNES by za Česko měli v Eurosongu soutěžit buď zpěvák Thom Artway, nebo kapela Light & Love, nebo zpěvačka Dasha.

ČT výběr přímo nepotvrdila. „V tuto chvíli jsou v úzkém výběru tři hudební formace, jsou mezi nimi zastoupeny jak renomované osobnosti, tak mladé kapely,“ řekla pro MF DNES mluvčí Alžběta Plívová. „Jméno toho, kdo bude reprezentovat Českou republiku, brzy oznámíme. Avšak s ohledem na to, že výběr ještě neskončil a dva ze tří v něm úspěšní nebudou, neradi bychom byli konkrétnější,“ dodává.

Pomůže komise

Pomineme-li účast Karla Gotta, jenž v roce 1968 v soutěži reprezentoval Rakousko, prvním českým zástupcem byla v roce 2007 kapela Kabát s baladou Malá dáma, již mimochodem dodnes hraje na koncertech. O rok později poslali tuzemští diváci do evropského semifinále Terezu Kerndlovou. Kabát, Kerndlová ani následující rok přímo nominovaní Gipsy.cz do finále nepostoupili.

Po pauze se Česká televize do soutěže přihlásila loni prostřednictvím duetu Marty Jandové a Václava Noida Bárty Hope Never Dies. „Jelikož se osvědčil loňský model, kdy se do příprav naší účasti zapojili odborníci z řad hudebních kritiků, skladatelů či respektovaných muzikantů, vznikla i letos expertní komise, jež rozhodne o výběru interpreta a skladby,“ říká Plívová.

Výběr se možná osvědčil, vítězit se však českým zpěvákům v Eurovizi stále nedaří. Mohou to změnit neokoukané svěží tváře dvacetiletých zpěváků? Možná. A jejich vyslání by byla pro Česko dobrá vizitka.

Ujetosti a uniformní pop

Na druhou stranu na planetě Eurovize se dobře vede především bizarnostem. Jen namátkou, v roce 2006 uspěla finská heavymetalová kapela Lordi, jež víc než muzikou asi zaujala svými hororovými maskami. Předloňské vítězství rakouského travesti zpěváka, jenž vystupuje pod jménem Conchita Wurst, taky nejspíš divákům zůstalo v paměti.

V ročnících, kde nejsou takovéhle „ujetosti“ k dispozici, potom většinou boduje uniformní pop. Otázka je, zda má cenu se takové přehlídky vůbec účastnit. „Eurovision Song Contest se jeví jako jedna z cest, skrze kterou je možné prezentovat část české kultury rozsáhlému mezinárodnímu publiku,“ soudí Plívová.

Který český interpret by měl největší šanci na Eurovizi?

celkem hlasů: 3687

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 16. ledna 2016. Anketa je uzavřena.

Dasha
Dasha 1925
Light & Love
Light & Love 943
Thom Artway
Thom Artway 466
někdo jiný
někdo jiný 353