Hudební ceny Anděl

Hudební ceny Anděl | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

O Andělech rozhoduje sama branže, Český slavík nebyl konkurence

  • 16
Ceny Anděl letos přidávají kategorii klasické muziky a pokračují v trendu, kdy se vedle mainstreamu v televizním přenosu představí také hudba, jež nehraje denně z rádií. „Chceme dál propojovat muzikanty různých žánrů a přístupů,“ říká předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Nenapadlo nikoho zahrnout do Andělů klasiku už dřív?
Andělé jsou soutěž s dlouhou historií, takže nevím, jestli to někoho napadlo, nebo ne. První krok jsme udělali loni tím, že jsme Akademii populární hudby přejmenovali na Českou hudební akademii. Chceme pokrýt hudbu v celé její šíři. Zvlášť když Česko má v klasické muzice o hodně víc mezinárodních úspěchů než v té populární.

Jak velkou roli hrají v akademii vydavatelé?
Vydavatelé nemají na podobu akademie žádný vliv. Od nich přichází návrh na orientační seznam širších nominací, ten však stejně doplňujeme o desky, které posílají samy kapely či nezávislé labely. A každý akademik může přidat album, které by chybělo. Vydavatelé rozhodují i o tom, který ze singlů bude v kategorii skladeb, protože není v jejich zájmu, aby jich bylo od jednoho interpreta pět, čímž by se tříštily hlasy. A opět akademik může skladbu přidat.

Většinou se používá málo vypovídající termín odborná veřejnost. Kdo tedy dnes vlastně akademii tvoří?
Novináři, hudební a televizní dramaturgové, promotéři a hudebníci, kteří v minulosti Anděla dostali. To je jádro akademie. Sledujeme samozřejmě, jestli se ti lidé třeba ještě hudební novinařině věnují.

Má na Anděly vliv to, že loni skončil Český slavík? Nenapadlo někoho třeba přidat „cenu diváků“?
To jsme neřešili, protože nevnímáme Anděly a Slavíka jako konkurenci. Slavík byl anketa popularity s velkou tradicí a Andělé jsou od začátku postavení podle vzoru amerických Grammy, čili ceny, o kterých rozhoduje samotná branže, nikoliv fanoušci.

Nejvíc nominací na Anděly mají Lucie, Barbora Poláková a Kapitán Demo

Kam se může Anděl posouvat nebo v čem zlepšovat?
Od restartu, ke kterému došlo před dvěma lety, fungují Andělé ve velmi úzkém týmu a snažíme se vtáhnout do hry samotné muzikanty. Zapracovat bychom měli na tom, aby to fungovalo bez problémů. Udělat důstojný večer, jenž oslaví českou hudbu pro široké publikum a zároveň představí v přímém přenosu na ČT1 i muziku, která nehraje denně z rádia.

Jaké byly po loňském předávání ohlasy na spojení žánrových a hlavních kategorií?
V křivkách sledovanosti jsme nezaznamenali nic. A reakce byly pozitivní. Ten večer se ve Foru Karlín podařilo vytvořit prostor, kde se propojili muzikanti různých žánrů a přístupů, které spojuje opravdu jen to, že dělají hudbu. Když jsou Andělé, hudební branže má svůj svátek. To je věc, kterou chceme zachovat a na níž chceme pracovat.