Hudební ceny Anděl

Hudební ceny Anděl | foto: Lukáš BíbaiDNES.cz

KOMENTÁŘ: Ceny Anděl letos mají ambici hudební scénu spojovat

  • 1
Výběr, který je výsledkem hlasování členů České hudební akademie, může být podroben kritice a jistě bude. Nicméně odráží stav tuzemské hudební scény v celé její šíři. Zní to jako klišé, ale nelze se tomu vyhnout – nominace na Anděly za rok 2018 jsou prostě pestré.

Šanci získat sošku mají Monkey Business za skvělou a anglicky zpívanou desku Bad Time For Gentlemen, Barbora Poláková za album ZE.MĚ, český pop pro náročnějšího posluchače, Lucie, která je i na desce EvoLucie pořád tou starou dobrou Lucií.

O cenu bojují vtipálek Kapitán Demo, Mikolas Josef, jehož úspěch v Eurovizi vzal mnohým dech, Miro Žbirka se svým silným Double Albem i Radůza, jež tak může zopakovat triumf z roku 2003, kdy byla akademií objevena. A pokud má kdokoliv dojem, že se na něj či na jeho favorita nedostalo? Až na pár úletů, kde je ocenění skutečně jen zbožným přáním, to znamená jediné – že v Česku loni vznikl dostatek kvalitních nahrávek. A to je přece dobrá zpráva.

Největší změny se odehrály v žánrových kláních, kde nominovaní i vítězové dostanou stejný prostor jako hlavní kategorie. Poprvé se hlasuje pro klasiku. Což je na místě, protože na tiskovce mezi novináři správně znělo, že tuzemská vážná hudba má přece větší mezinárodní ohlas než ta populární.

Také rapeři a rockeři se po loňském ročníku dočkali opět vlastních kategorií. Zajímavostí je, že eponymní deska kapely Povodí Ohře se dostala jak mezi rockové, tak mezi alternativní nominované nahrávky. Žánry se zkrátka prolínají a není na tom nic špatného.

Nicméně hlavní trend je rostoucí počet akademiků, kteří pro desky hlasovali. Jednak jich rada akademie letos oslovila víc a jednak se mezi akademiky od loňska řadí i aktivní hudebníci již dříve Andělem ocenění. „Věřím tomu, že spousta lidí, kteří v Anděly neměli důvěru, ji po minulých dvou ročnících opět získala a k hlasování se letos odhodlala. Což beru jako pozitivní věc,“ říká předseda České hudební akademie a šéfredaktor časopisu Headliner Honza Vedral.

Andělé tedy mají ambici scénu spíše spojovat, na nečekaných propojeních ostatně má stavět i dramaturgie galavečera 5. března.