Blanka Kulínská žije s pěveckými sbory už od svých deseti let. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Cenu za celoživotní přínos dostala sbormistryně Blanka Kulínská

  • 3
Cenou za celoživotní umělecký přínos k rozvoji dětského sborového zpěvu odměnila dnes Česká hudební rada (ČHR) sbormistryni Blanku Kulínskou. Stalo se tak v rámci přímého přenosu pořadu Tobogan, který před polednem v pražském Divadle U hasičů připomněl 65. výročí Dětského pěveckého sboru Českého rozhlasu.

Prestižní ocenění, které v minulosti dostali například dirigenti Zdeněk Košler, Sir Charles Mackerras, Jiří Bělohlávek, režisér David Radok či soubor Collegium Marianum a Orchestr Berg, Kulínské předali ředitel Pražského filharmonického sboru Richard Sporka a ředitel Pražské konzervatoře Pavel Trojan.

Rozhlasový sbor v současnosti vede Blanka Kulínská, která byla jeho členkou od svých deseti let. "Nikdy jsem ještě od nikoho žádnou cenu nedostala, a proto si jí velice vážím. Dostávám pouze od dětí láskyplné dopisy. V současné době nemám příliš šťastné životní období, proto je pro mě velkým povzbuzením a zpětně i zadostiučiněním," řekla Kulínská.

Za dobu fungování rozhlasového pěveckého sboru jím prošlo několik tisíc dětí, z nichž vyrostlo mnoho uměleckých osobností nejen z řad profesionálních hudebníků. Byli mezi nimi například harfistka Jana Boušková, spisovatelka Zdena Salivarová, zpěvačka Jana Koubková, skladatelé Petr Malásek a Jaroslav Uhlíř a také prezident Václav Klaus.

"Do sboru jsem přišla jako desetiletá, byla to nádherně strávená léta," komentovala to herečka Marta Vančurová. Naučila se tam disciplíně i pokoře, což se jí pak bohatě zhodnotilo v divadelní práci. "Naučili jsme se tam spoustu věcí a a profesně nás to posunulo. Bylo to krásné období," zavzpomínal v přímém přenosu zpěvák Jiří Korn.

Do budoucna si vedení tohoto tělesa přeje objevovat mezi dětmi talentované zpěváky, které bude sborový zpěv bavit. A také všechno, co k tomu patří, tedy natáčení, koncertování i zájezdy. "Právě jsem přijala do přípravky rozhlasového sboru asi osmnáct šikovných dětí, které už vystupovaly na živém koncertu," dodala Kulínská.

Současně se věnuje práci ve sboru Bambini di Praga, jehož pověst před lety poškodila kauza jejího syna Bohumila Kulínského. Nejvyšší soud začátkem listopadu odmítl jeho dovolání a za zneužívání nezletilých sboristek ho poslal na 5,5 roku do vězení. Kulínský tam nastoupil už loni v dubnu. "Bambini di Praga stále zpívají, ale nového dorostu je méně," podotkla Kulínská.

Historie dětského rozhlasového sboru sahá do počátku 30. let, kdy režisér a zpěvák Jan Kühn sestavil pro potřeby školského vysílání skupinu dětí z pražských škol. Po roce 1945 vytvořil nový sbor nejprve skladatel Karel Hába a po něm se na téměř tři desetiletí ujal jeho vedení Bohumil Kulínský, předtím sbormistr úspěšných Hrabůvských zpěváčků.

Bohumil Kulínský a Blanka KulínskáPo jeho odchodu v roce 1973 vytvořil nový rozhlasový sbor Čestmír Stašek. Uplatnil své dlouholeté zkušenosti sbormistra Pražského pěveckého sboru a rozvíjel rozsáhlou koncertní činnost doma i v zahraničí. Od roku 1992 stojí v jeho čele Blanka Kulínská, v současnosti společně s mladým sbormistrem Lukášem Jindřichem, který v souboru vyrůstal od svých pěti let.

ČHR je českou sekcí Mezinárodní hudební rady při UNESCO, která spojuje 77 národních center a kolem čtyř desítek významných mezinárodních organizací. České národní centrum sdružuje v současnosti 44 předních oborových sdružení. Svou cenu uděluje od roku 1994.

,