Novou desku předznamenalo povedené EP Magdalena.

Novou desku předznamenalo povedené EP Magdalena. | foto: Singlton, Universal Music

AUDIO: Poslechněte si, zda kapelu Jelen stihlo cancákové pravdařství

  • 0
Akustická kapela Jelen si na debutovou desku Světlo ve tmě chystala půdu poměrně dlouho. Na iDNES.cz si album můžete v předpremiéře poslechnout celé ještě před vydáním.

Světlo ve tmě

70 %

Interpret: Jelen

Producent: Martin Ledvina

Vydal Universal

Jeleni na sebe dříve upozornili především písničkou Tančíme spolu, kterou natočili s Kateřinou Marií Tichou a jíž se dařilo v rádiích. Chytře totiž navázali na poptávku po mixu folku s popem, kterou hlavně ve světě nastartovaly kapely jako The Lumineers nebo Mumford & Sons.

Producentsky za formací kolem zpěváka Jindry Poláka, který na desce zaujme plným a hlubokým hlasem, stojí Martin Ledvina, jenž se sice v současnosti věnuje především "velké" popové produkci, ale jeho začátky jsou spojené s Druhou trávou a k bluegrassu měl vždycky blízko.

Předsevzetí, které si společně s kapelou dali, se v zatížení tuzemskou "trampskou" tradicí nenaplňuje vůbec snadno. Nad každým, kdo chce zpřítomňovat folk, krouží neodvratná hrozba cancákového pravdařství a kotlíkového odkazu bratrů Nedvědů či vyumělkovanosti Čechomorů. I když si Jelen své popěvky o tom, že "máš jídlo na pět dnů a přestříhaný dráty – a přijít o pár snů jsou povolený ztráty", bezstarostně užívá, místy do nich také zbytečně zabředává.

Naštěstí ne na úkor muzikantství a písniček, ve kterých se střetávají velké popové refrény a sbory se zdravou neotesaností a dřevnatostí a falšemi, které albu dodávají lidskost a zapamatovatelnost. A tak se dá mluvit o výrazném debutu.

Poslechněte si Jelen na pražské náplavce

Pokud si kapelu chcete poslechnout naživo, máte šanci ve čtvrtek v 19:00 na charitativním vystoupení Náplavka Session před kavárnou Bajkazyl, kde zahrají v rámci studentského projektu Na dřeň. Kapela tak podpoří vstup mladých dobrovolníků do registru dárců kostní dřeně.