Caballé: Chci udělat něco dobrého pro lidi

Její jméno znají nejen příznivci klasické hudby a opery. Španělská sopranistka Montserrat Caballé, která včera večer vystoupila společně se svou dcerou Montserrat Martí a se svým žákem, tenoristou Oscarem Marinem, ve Státní opeře Praha, si získala celosvětovou oblibu též svým duetem Barcelona, natočeným se zpěvákem skupiny Queen Freddiem Mercurym.

Letos devětašedesátiletá umělkyně na operním jevišti už vystupuje sporadicky. O to více se věnuje koncertům. Výtěžek toho včerejšího půjde na pomoc vesnici Klecánky, která byla těžce postižena srpnovou povodní. Tato obec leží osm kilometrů na sever od Prahy a podle jejího starosty Zdeňka Malíka zde hladina Vltavy stoupla při povodních o jedenáct metrů, zničeny byly komunikace, veřejné osvětlení, kanalizace. "Celkem třiačtyřicet domů bylo zatopeno, z nich devět jde do demolice, šest už jich bylo zbouráno," popsal včera škody starosta.

Montserrat Caballé, která v Praze dosud vystupovala třikrát a jednou měla recitál v Ostravě, pořádá humanitární koncerty řadu let. "Nechci jen lidi bavit, chci pro ně také něco udělat," prohlásila Caballé na tiskové konferenci před koncertem. Nedávno uspořádala například dobročinný koncert pro německé Drážďany, které byly rovněž zasaženy velkou vodou; v minulosti vystupovala i na podporu oblastí v Mexiku a Chile postižených zemětřesením. "Odměnou za takovéto koncerty je nám láska lidí," zdůraznila pěvkyně, jejíž neuvěřitelná kariéra trvá už čtyřicet let.

Studovala ve své vlasti na lyceu, poté odešla do švýcarské Basileje, kde debutovala roku 1956 jako Mimi v Bohémě. Zpočátku hodně zaskakovala, sledovala výkony jiných zpěvaček a učila se od nich. Výrazněji se pak prosadila roku 1965, kdy nastudovala Donizettiho Lucrezii Borgiu pro koncertní provedení v newyorské Carnegie Hall. Od té doby je jednou z nejvyhledávanějších osobností operního světa. Dokonalé ovládnutí pěvecké techniky ji předurčilo k znovuobjevení pozapomenutých belcantových oper Belliniho, Donizettiho a Rossiniho, čímž navázala na odkaz jiné velké pěvkyně dvacátého století - Marie Callasové. Na rozdíl od této démonické tragédky však Caballé proslula především krásou a křehkostí svého hlasu, a zvláště svými pověstnými pianissimy. Svou perfekci ostatně předváděla i při duetu s Mercurym a uplatňuje ji též při spolupráci se skladatelem a pianistou Vangelisem, s nímž zpívá už několik let.

Vzájemný respekt je podle ní zásadní - a to nejen v hudbě. "Když bude respekt na obou stranách, tak na sebe lidé nebudou tak zlí. Musíme se snažit, abychom si porozuměli. Jestliže si někdo myslí něco jiného než já, nemusí to být hned můj nepřítel," podotkla Caballé.

Hvězdná sopranistka, která je od roku 1964 provdána za Bernaba Martího, zvládla nejen kariéru, ale i výchovu dvou dětí. Dcera Montserrat Martí kráčí v matčiných stopách. Před osmi lety spolu s ní koncertovala v pražském Národním divadle ve prospěch Nadace Olgy Havlové. Montserrat Martí - která původně studovala balet u fenomenální ruské primabaleríny Maji Plisecké - pěstuje i vlastní kariéru.

Roku 1998 debutovala Montserrat Martí ve Státní opeře v Hamburku jako Zerlina v Donu Giovannim, později debutovala i v La Scale jako Marie v Bernsteinově muzikálu West Side Story. A před sebou má další plány. "Koncem tohoto roku vystoupím ve Spojených státech, v Palm Beach, jako Zerlina v Mozartově Donu Giovannim, čeká mne turné po Rusku, koncerty v Německu, příští léto budu na jednom letním festivalu ve Španělsku účinkovat v představení Gounodovy opery Romeo a Julie, v Japonsku si zazpívám opět v Bernsteinově West Side Story."

MONTSERRAT CABALLÉ  - benefiční koncert
17, října 2002, 19.00 hodin, Státní opera Praha
Koncert pořádá agentura Schür ve spolupráci se Státní operou Praha

Účinkují:
Montserrat Caballé - soprán
Montserrat Martí - mezzosoprán
Oscar Martín - tenor
Manuel Burgueras - klavír


Jedna z nejslavnějších operních pěvkyň současnosti Montserrat Caballé.

Jedna z nejslavnějších operních pěvkyň současnosti Montserrat Caballé.

Jedna z nejslavnějších operních pěvkyň současnosti Montserrat Caballé.

Jedna z nejslavnějších operních pěvkyň současnosti Montserrat Caballé.

Slavná sopranistka Montserrat Caballé vystoupila ve čtvrtek 17. října 2002 v 19 hodin se svou dcerou Montserrat Martí, tenorem Oscarem Martínem a za klavírního doprovodu Manuela Burguerase v pražské Státní opeře. Benefiční koncert pro srpnovými povodněmi postiženou obec Klecánky vynesl milion korun.

Jedna z nejslavnějších operních pěvkyň současnosti Montserrat Caballé s dcerou Montserrat Martí.

,