Buty vyrazily na turné

  9:54aktualizováno  9:54
- Skupina Buty, která si nedávno odnesla dvě ceny Akademie populární hudby, pro nejlepší skupinu a nejlepší album roku, se nyní s oceněnou deskou Kapradí vydává na turné Kosmostour po České republice. Šňůra, kterou podniká společně s ostravskou skupinou G.G.Pump, odstartovala 2. dubna v Rožnově pod Radhoštěm, během dvaceti dnů odehrají Buty 18 koncertů v 17 městech.

Skupina Buty se dala dohromady v Ostravě začátkem devadesátých let. Roku 1991 vydali první desku Pískej si, pískej u firmy Monitor. V roce 1994 si zpěvák, kytarista a skladatel Radek Pastrňák zahrál jednu ze tří hlavních rolí ve Svěrákově Jízdě, ke které Buty složili také hudbu. V zápětí vydávají Buty své druhé album Ppoommaalluu, které obsahuje právě již zmiňované skladby z Jízdy.

Po této desce se skupina značně proslavila a stala se jednou z nejúspěšnějších českých kapel. Následující desky, Dřevo, Rastakayakwanna a Kapradí, které se všechny velmi dobře prodávaly, tuto popularitu jen umocnily, nyní patří Buty bezpochyby k nejúspěšnějším a nejoblíbenějším českým skupinám.

datum město kde
2.4. Rožnov pod Radhoštěm Hostinský pivovar
3.4. Ostrava PKS Vítkovice
4.4. Brno Hala Rondo
5.4. Praha Lucerna
6.4. Praha Lucerna
7.4. Plzeň KD
9.4. Zlín Music land A
10.4. Olomouc KD Sidia
11.4. Pardubice Zimní stadion
12.4. Tábor Městské divadlo
13.4. Třebíč KD Forum
14.4. České Budějovice KD Vltava
15.4. Čeprovice u Volyně KD - hospoda
17.4. Rakovník KD
18.4. Kladno KD
19.4. Ústí nad Labem Sportovní hala
20.4. Česká lípa KD
Recenze Vladimíra Vlasáka

Tři hodiny hraní kapele Buty svědčí  
Ostravská skupina Buty se postavila do čela moravské ofenzivy, která se právě valí zemí od východu na západ a zpátky. Téměř tříhodinovým koncertům But, jež ve středu a včera proběhly v pražské Lucerně, předchází vystoupení funkové brněnské sestavy Narvan, která hraje ve výtečné formě.

Tentokrát se Buty prezentují jako big band. Kytarista Radek Pastrňák, bubeník Richard Kroczek a spol. přizvali skupinu GG Pump, která jim pomáhala s deskou Kapradí. To posílilo především vokály a desetičlenný orchestr se mohl soulově rozparádit ve skladbě Olina, jazzrockové sci-fi črtě Sněží, melancholické baladě Nad stádem koní nebo závěrečné havířské zpovědi Hajcman blues.

Rozšířená sestava včetně zdvojených bicích, baskytar nebo tří kytar kapele umožňovala, aby volně přecházela mezi stylovými variacemi od reggae, jazzu či fusion až k metalovým výpadům v letité písni Vrána. Hit František kapela zrychlila a převedla na taneční záležitost. V krátkém samostatném bloku GG Pump překvapili vokální vyspělostí, zvládli i ukázku z repertoáru černošského souboru Ladysmith Black Mambazo. Celý koncert byl oslavou živého hraní a zpívání, cosi jako party a la Buty. Strhující byla zvláště poslední hodina vystoupení: sestava pálila ze všech zbraní a publikum nebylo k utišení. 

Diskografie

Pískej si, pískej (1991)
Ppoommaallu (1994)
Dřevo (1995)
Rastakayakwanna (1997)
Kapradí (1999)

členové skupiny Buty

Richard Kroczek ml. - bicí 
Milan Nytra - klávesy
Radek Pastrňák - kytara, zpěv 
Milan Straka - klarinet
Andrei Toader - cello
Petr Vavřík - basa

Skupina při koncertě v pražské Lucerně 5.4.2000.

Skupina při koncertě v pražské Lucerně 5.4.2000.

Skupina při koncertě v pražské Lucerně 5.4.2000.

Skupina při koncertě v pražské Lucerně 5.4.2000.

Autor:

Nejčtenější

Marvel ohlásil nové filmy. Thor bude žena, ukáže se Blade i Angelina Jolie

Herečka Natalie Portmanová na festivalu Comic-Con (21. 7. 2019)

Společnost Marvel oznámila novou várku filmů a seriálů. Do komiksového světa přilákala Angelinu Jolie, která se objeví...

Oldřich Kaiser prodělal infarkt. Skončil na jednotce intenzivní péče

Oldřich Kaiser (1. března 2017)

Herec Oldřich Kaiser (64) skončil po prodělaném infarktu myokardu na jednotce intenzivní péče v jedné z pražských...

Hudební kalendář 2019: Největší letní festivaly v Česku

Rock for People 2018

Festivalová sezona začala letos brzy. Po celé republice od května do září probíhají desítky hudebních přehlídek, které...

RECENZE: Rammstein zapálili i kočárek. Jen kdyby to mohl každý vidět

Rammstein 16. července 2019 v pražské Eden Areně

Skalní fanoušci Rammstein budou nejspíš přísahat, že jejich úterní koncert v pražském Edenu byl skvělý a ze svého...

KOMENTÁŘ: Mizerných dvě stě tisíc korun je dělí od nesmrtelnosti

Moderátor Marek Eben uvedl 29. června 2019 zrestaurovaný film Spalovač mrtvol...

Seznam je to úctyhodný a zároveň smutný. Úctyhodný, protože obsahuje jména našich velkých filmařských mistrů; smutný,...

Další z rubriky

KOMENTÁŘ: Léčba jménem The Cure Colours of Ostrava rozhodně prospěla

The Cure - Colours of Ostrava 2019

Čtyři dny nabité muzikou všech myslitelných žánrů, skvělé premiéry i očekávané návraty. Tím vším byly letos Colours of...

Já a nejmilejší? To ať soudí jiní, říká objev Walker a hvězda Colours

Tom Walker

To jméno samozřejmě na plakátech letošních Colours of Ostrava viselo už nějakou dobu, při ranní cestě do práce si jej...

Jak vnímají hudbu neslyšící? I to můžou návštěvníci Colours vyzkoušet

Mastercard Music Sensory Lab na Colours of Ostrava 2019

Kromě čistě hudebních i čistě doprovodných zážitků můžou účastníci festivalu Colours of Ostrava okusit i muzikantsky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz