Rolling Stones

Rolling Stones | foto: Reuters

Brno (konečně) olízne vyplazený jazyk

  • 10
Legendární Rolling Stones se popáté valí do Česka. Kapela zahraje 22. července na brněnském výstavišti.

Rolling Stones neboli Rollini, jak se jim říká na Moravě, své fanoušky nezklamali. Odložený koncert z loňského léta hodlají odehrát 22. července na brněnském výstavišti.

Zpěvák Mick Jagger, kytarista Keith Richards a spol. jsou jedinou světovou legendou, která poznala Česko z mnoha stran i míst. Vždyť jejich první koncert před sedmnácti lety otevřel éru, kterou tato země předchozích šedesát let nepoznala. Konečně jsme mohli zažít show Stinga, U2, Michaela Jacksona nebo Madonny.

Navíc Rolling Stones drží návštěvnický rekord. Na jejich vystoupení v srpnu 1995 přišlo na pražský Strahov asi 130 tisíc lidí. O tři roky později kapela zahrála na své poměry "komorní" vystoupení v T-Mobile Areně v Praze, aby si v létě 2003 vyzkoušela otevřené prostranství na Letenské pláni v blízkosti Pražského hradu. Přišel je tam pozdravit i Václav Havel, jejich nejvěrnější prezidentský kamarád.

Dorazilo více než 80 tisíc lidí a Rolling Stones se stali držiteli dalšího rekordu. Pokud vynecháme letenský triumf slovenského Elánu, od té doby neměla v Česku žádná zahraniční hvězda početnější publikum. Předchozí čtyři koncerty Rolling Stones v Česku navštívilo na 300 tisíc lidí.

Palma, rakovina, alkohol
A nyní, v novodobé historii už popáté, se Kameny dovalí do Brna, našeho druhého největšího města. Rolling Stones letos dokončují komerčně nejúspěšnější turné The Bigger Bang Tour, které jim podle časopisu Forbes loni vyneslo 150,6 milionu dolarů (3,3 miliardy korun). I když kapela musela řadu evropských termínů zrušit kvůli zranění kytaristy Keithe Richardse, který údajně spadl při dovolené na Fidži z palmy.

Rolling Stones také překonali vážnou nemoc bubeníka Charlieho Wattse, jenž si vyléčil rakovinu hrtanu, a známou příchylnost kytaristy Rona Wooda k alkoholu.

Kapela se rozjela 5. června z belgického Werchteru a na své trase po sedmadvaceti "adresách" se má pohybovat také mimo hlavní města. Skupina již odehrála vystoupení na ostrovním festivalu Isle Of Wight, objevila se ve španělském San Sebastianu. Než přijede do Brna, zahraje také v srbském Bělehradu.

Pojízdný rock’n’rollový cirkus Rolling Stones zavítá také do ukrajinského Kyjeva, objeví se v aréně pod irským hradem Slane Castle a turné uzavře 21.srpna v londýnské O2 Areně. Zklamaní budou asi Poláci, kteří kapelu nazývají po svém "Stounsovja" a jimž se koncertní kolos vyhne.

Členové kapely mají k dispozici letecké speciály, zařízení koncertu bude po zemi dopravovat 117 kamionů, z toho 75 těchto nákladních aut poveze pódiovou konstrukci. Cestovní tým složený z 208 lidí poveze jedenáct autobusů. A tak se i Brno ocitne, aspoň na několik dní, pod erbem vyplazeného jazyka.