Bono a The Edge z kapely U2 vzdali v Paříži hold obětem pátečního masakru (14....

Bono a The Edge z kapely U2 vzdali v Paříži hold obětem pátečního masakru (14. listopadu 2015). | foto: Profimedia.cz

Je to první přímý útok na hudbu, řekl Bono k Paříži. U2 zkoušeli nedaleko

  • 83
Teroristický útok na pařížský koncert kapely Eagles of Death Metal donutil U2 zrušit jejich sobotní show. „Nemůžu se dočkat, až se do Paříže vrátíme. Teroristé nám nebudou organizovat životy,“ řekl lídr kapely Bono.

Irská skupina v době pátečních útoků právě zkoušela v prostorách AccorHotels Arena. Tedy asi tři kilometry od koncertní haly Bataclan, kde teroristé stříleli do diváků koncertu Eagles of Death Metal. „Naše ochranka vše okamžitě uzavřela, všichni jsme se velice rychle dostali do bezpečí na hotel,“ popsal páteční okamžiky Bono v rozhlasovém pořadu Davea Fanninga.

„Když se nad tím zamyslíte, tak většina obětí jsou hudební fanoušci. Je to první přímý útok na hudbu v této válce proti teroru či jak tomu chceme říkat,“ upozornil zpěvák během rozhovoru pro irské RTÉ Radio 1. „Na té show jsem stejně tak mohl být i já nebo vy. Chladnokrevnost toho vraždění je děsivá, nemohu to dostat z hlavy,“ uvažoval.

Útok zastihl U2 uprostřed evropského turné. Jeho pařížská zastávka byla v plánu na sobotu, živě ji měla přinášet televize HBO. Koncert byl, stejně jako jiné kulturní akce (čtěte zde), odložen. „Neodvolali jsme to my,“ upřesňuje Bono. „Koncert nám prostě zrušili a já tomu plně rozumím. Je na představitelích Francie a Paříže, aby rozhodli, kdy se sem můžeme vrátil,“ dodal.

„Hudba je důležitá a naše kapela má za úkol hrát. Nemůžu se dočkat, až se do Paříže vrátíme. Dostáváme od fanoušků zprávy, že nesmíme teroristy nechat nám nabourat naše plány. Oni nám nebudou organizovat naše životy,“ řekl dále zpěvák U2.

14.listopadu 2015 v 16:07, příspěvek archivován: 15.listopadu 2015 v 13:12

'In our thoughts and prayers.' Tonight's Paris show, HBO broadcast and Twitter Q & A will not be taking place. https://t.co/LuTxpoSw0T

Mezi oběťmi koncertu Eagles of Death Metal byl i Nick Alexander, který kalifornské kapele prodával trička a odznaky či hudební kritik Guillaume B. Decherf píšící do francouzského časopisu Les Inrocks (o obětech více zde). Páteční večer se stal osudný i jednomu členovi výpravy kapely. Střelbu nepřežil Thomas Ayad, manažer Mercury Records, které byl v Paříži spolu s Eagles of Death Metal.

Jak upozornil web hudebního časopisu Rolling Stone, U2 se do podobné situace dostali i v době teroristických útoků na WTC 11. září 2001. Tehdejší Elevation tour museli na měsíc přerušit. První koncert po útocích pak odehráli přímo v newyorské Madison Square Garden. Emotivní atmosféru tehdejšího koncertu prý kapela dodnes řadí k tomu nejlepšímu, co kdy zažila. „Neuděláte z nás nenávistné lidi a nezměníte nám život. To byl pocit, který jsme si z Madison Square Garden odnesli. A já věřím, že stejný pocit budeme mít i v Paříži, až se sem budeme moci vrátit,“ dodal zpěvák.