Björk

Björk | foto: Copyright Inez and Vinoodh 2015. Image courtesy of Wellhart/One Little Indian

Björk přiveze do Prahy multimediální představení Cornucopia

  • 2
Po osmadvaceti letech se do Česka se samostatným koncertem vrací islandská zpěvačka a všestranná umělkyně Björk. 16. září 2023 představí v pražské O2 areně velkolepé představení nazvané Cornucopia.

Mělo by jít o víc než jen koncert, Cornucopia láká na spojení divadelního představení a multimediální show. Premiéru mělo v New Yorku v roce 2019 a vzniklo ve spolupráci s argentinskou filmařkou Lucreciou Martel, padesátičlenným islandským pěveckým sborem Hamrahlid a velkým počtem hudebníků.

Björk ho poprvé představila v newyorském klubu The Shed a reakcí byly nadšené recenze v hudebním tisku. Časopis Rolling Stone například psal o podívané plné špičkového zvuku a jedinečných obrazů. Nová podoba show zahrnuje i materiál ze zpěvaččina aktuálního alba Fossora, nominovaného na Grammy.

Během své hudební kariéry se Björk prezentovala nejprve jako zpěvačka rockové kapely Sugarcubes, posléze jako nadžánrová umělkyně, v jejímž projevu se mísí elektronika, pop, klasika a notná dávka experimentů. Vedle hudby si vyzkoušela i herectví, její neznámější rolí je československá emigrantka Selma Ježková, dcera Oldřicha Nového, v dramatu Tanec v temnotách kontroverzního dánského režiséra Larse von Triera.

Vstupenky na koncert Björk do O2 areny se začnou pro veřejnost prodávat od pátku 3. 2. od 9 hodin, držitelé iDNES Premium mají možnost si je opatřit přednostně už od středy 1. 2. od 9 hodin.