Xavier Baumaxa

Xavier Baumaxa | foto: HBO

Xavier Baumaxa získal od fanoušků 200 tisíc na natočení nové desky

  • 6
Svérázný písničkář Xavier Baumaxa je prvním českým muzikantem, kterému se podařilo shromáždit peníze k natočení nového alba. Díky portálu Hithit.cz, na kterém umělci představují svoje projekty a žádají pro ně finanční podporu, získal více než 200 tisíc korun.

Hithit.cz navazuje na fenomén americké stránky Kickstarter.com. Xavieru Baumaxovi se na novou desku složilo přes 430 fanoušků. Hudebník potřebnou částku získal ještě víc než týden před vypršením časového limitu sbírky. Sešla se mu nejvyšší částka, jaká se na podobných českých portálech dosud podařila vybrat.

Xavier Baumaxa

Každému, kdo mu poslal příspěvek, slíbil Baumaxa odměnu. Nejnižší částkou bylo 200 korun, za něž dárci náleží CD a zdarma vstup na koncert. Za 500 korun k tomu písničkář přidá i originální tričko, za 1000 korun ještě novou desku i na vinylu. Takto se odměny stupňují až k částce 15 tisíc korun. Za ni hudebník slíbil přijet zahrát speciální koncert. Největší zájem byl o odměnu za 200 korun.

Úspěšní v crowdfundingu (překládaném jako hromadné financování) jsou i další umělci. Blízko k požadované finanční částce na realizaci svého projektu mají například tatér a malíř Lukáš "Musa" Musil s výstavou maleb, hudebník Vladimir 518 s vydáním druhé sólové desky nebo provozovatelé alternativního prostoru MeetFactory, kteří chtějí v Praze vybudovat nové letní kino.

Alžběta Jungrová

Zajímavý je i charitativní projekt známé fotografky Alžběty Jungrové, která chce díky kalendáři fotek z Indie pomoci rozšířit cvičení zdravotní jógy pro těžce nemocné lidi z pražského IKEM do dalších nemocnic. Těžce nemocní lidé by zdravotní jógu mohli cvičit zdarma.

Portál Hithit.cz je nová forma financování nezávislé scény. Tvůrci projektů mají na prezentaci a sběr peněz, které potřebují na realizaci svých projektů, 45 dní. Pokud se jim to v tomto limitu nepovede, všechny peníze se vracejí, odkud přišly. Naopak když cílovou částku shromáždí už za týden, sbírka pokračuje dál a po měsíci a půl mohou mít na kontě třeba čtyřnásobek požadovaných prostředků.