Klára Vytisková kupuje gramodesky s manželem Romanem Víchou.

Klára Vytisková kupuje gramodesky s manželem Romanem Víchou. | foto: Boodya

Žádný internet nebo cédéčka. Podle muzikantů jsou nejlepší vinyly

  • 50
Tím, kdo si nejčastěji stěžuje na nízké prodeje a pirátské chování posluchačů, bývají sami muzikanti. Proto jsme se zeptali některých známých hudebníků domácí scény, jestli si ještě kupují cédéčka a jak se sami k­ nové hudbě dostávají.

Z jejich odpovědí kupodivu vyplývá obliba starých vinylových desek, které navzdory době internetu prožívají velký comeback. "Konečně jsem si zařídil dobrý poslech a hudbu si kupuju na cédéčkách a vinylech a kombinuju to s ­moderním způsobem - konkrétně s iTunes a Deezerem. Když mě něco zaujme, doplním si sbírku vinylů," říká například Richard Krajčo z kapely Kryštof v anketě, kterou najdete v sobotní Scéně MF DNES. 

"Naposledy jsem si takhle koupil Snowpatrol, Daft Punk a desky od DVA. Možná je to jenom psychické, ale mám pocit, že když si pustím vinyl, tak se mu musím věnovat a prostě to zní nějak líp," soudí Krajčo a dodává: "Zase jsem díky tomu začal hudbu opravdu poslouchat a ne jen konzumovat. Jako když mi bylo patnáct nebo šestnáct a byl jsem nadšený z každého nového alba."

K lásce k černým gramodeskám se přiznala i Klára Vytisková z Toxique. "Nechali jsme si s manželem opravit gramofon a jedeme ve vinylech. Pravidelně si nějaký přivezeme, když jedeme někam na výlet. Z poslední cesty, do ­Berlína, jsme si přivezli Jimmyho Hendrixe," říká a zároveň přiznává, že cédéčka jako taková prakticky nekupuje. K nové muzice se dostává přes iTunes a tam spíš než po celých albech pátrá po singlech.

Obchod s gramofonovými deskami Happyfeet v pražské pasáži Lucerna.

Podobně je na tom i Matěj Ruppert z Monkey Business. "Přiznám se, že na cédéčkách už si hudbu kupuju hodně málo, většinou si nové desky pořizuju elektronicky. Anebo na vinylech. Naposledy jsem si takhle pořídil Parov Stellar," prozradil v anketě MF DNES. Cédéčkům podle ní "zůstal věrný" třeba Petr Fiala z Mňágy a žďorp, nakupuje je sice hlavně v bazarech a výprodejích, ale za jeden nákup je schopen utratit i čtyři tisíce korun. "V počítači hudbu neposlouchám, já si ji potřebuju ohmatávat. Maximálně si pustím desku on-line na YouTube. Třeba naposledy Fireball od Deep Purle," říká Fiala.

V jakém formátu kupujete hudbu nejraději?

celkem hlasů: 752

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 7. dubna 2014. Anketa je uzavřena.

Hudbu nekupuji
Hudbu nekupuji 260
Na vinylu
Na vinylu 202
Na CD
Na CD 194
Elektronicky
Elektronicky 96