Robert Křesťan vstoupil během vyhlašování Cen Anděl 2020 do Síně slávy. (29....

Robert Křesťan vstoupil během vyhlašování Cen Anděl 2020 do Síně slávy. (29. května 2021) | foto: Čestmír Jíra / Ceny Anděl

Lenka Dusilová získala tři Anděly. Do Síně slávy vstoupil Robert Křesťan

  • 75
Česká hudební akademie rozhodla o vítězích jubilejního ročníku Andělů. Tři sošky si odnesla Lenka Dusilová za album Řeka. Do Síně slávy vstoupil Robert Křesťan. Večerem slovem i zpěvem provedla Ewa Farna.

Zpěvačka na úvod v písni shrnula situaci muzikantů a zpěváků v lockdownu, „ale dneska prosím neřeš antigen, ale kdo dostane kolik cen“ a pak už se ujala průvodního slova.

Krátkou retrospektivou připomněla minulé ročníky – letos totiž Andělé slaví 30 let – pak vystoupili první nominovaní, skupina Tata Bojs. Zahrála skladbu Zvony z alba Jedna nula, díky němuž se stala skupinou roku.

Vítězem kategorie Jazz se stal Tomáš Liška & Invisible World za album Hope. „Reflektuje období mého života, kdy jsem přemýšlel o různých věcech a na jeho konci jsem došel k názoru, že budu pokračovat v tom, co dělám,“ prohlásil Tomáš Liška.

Nejlepší skladbu dle mínění akademie natočila Lenka Dusilová – Vlákna. „Děkuju za ocenění, tahle píseň je ponor do historie mé rodiny a hodně pro mě znamená,“ sdělila v děkovné řeči. Krom toho se stala nejlepší sólovou interpretkou a natočila také album roku.

Vítězem v kategorii Alternativa a elektronika se stala písničkářka Amelie Siba. „Je to hrozně příjemný mít ten feedback, tak děkuju.“ Sólovým interpretem se stal 7krát3. „Chci moc poděkovat své ženě, mým dětem, Tomáši Konůpkovi, že mi postavil tak skvělou kapelu a akademii, že to ocenila.“

Hluboce děkuju

Sošku za nejlepší klasickou nahrávku si odnesli Jan Bartoš, Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu za album Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna.

Objevem roku se stala Kateřina Marie Tichá díky albu Sami. Zpěvačka poděkovala akademikům za ocenění desky, své kapele, rodině, kamarádům a vzpomněla rovněž zesnulého Davida Stypku. Na něj se slzami v očích a pohnutým hlasem zavzpomínala i Ewa Farna a společně s Kateřinou Marií Tichou, Miraiem Navrátilem a kapelou Bandjeez zazpívala jeho písničku Kříž.

V kategorii Folk byl oceněn Robert Křesťan a kapela Druhá tráva. „Před lety jsem svatosvatě slíbil, že na předávání Andělů už nikdy nepřijedu, a takhle držím slovo. Hluboce děkuju,“ pronesl Robert Křesťan, který byl rovněž uvedený do Síně slávy.

V rockové kategorii uspěla kapela Kurtizány z 25. avenue díky albu Honzíkova cesta. „Děkujeme všem členům kapely, kteří už v ní nejsou a díky nimž přežila třicet let,“ řekl kytarista Tomáš Vartecký.

Nejlepším slovenským albem je podle mínění odborníků Pohybliví v nehybnom skupiny Le Payaco. Vítězem kategorie Rap se stal Yzomandias za album Prozyum. Nejlepší videoklip natočil Pavel Borovička k písni Piš mi básně pro skupinu Bert & Friends. 

Ceny Anděl 2020

Síň slávy: Robert Křesťan

Album: Lenka Dusilová – Řeka 

Skladba: Lenka Dusilová – Vlákna

Skupina: Tata Bojs – Jedna nula 

Sólová interpretka: Lenka Dusilová – Řeka

Sólový interpret: 7krát3 – I 

Objev: Kateřina Marie Tichá – Sami

Milan Cais drží Anděla, kterého jeho kapela Tata Bojs získala jako skupina...
Lenka Dusilová přebírá Anděla za album roku. Běem večera získala hned tři sošky...

Videoklip: Bert & Friends – Piš mi básně (režie: Pavel Borovička)

Slovenské album: Le Payaco – Pohybliví v nehybnom

Alternativa a elektronika: Amelie Siba – Dye My Hair

Folk: Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl první

Jazz: Tomáš Liška & Invisible World – Hope

Klasika: Jan Bartoš, Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna

Rap: Yzomandias – Prozyum

Rock: Kurtizány z 25. Avenue – Honzíkova cesta

,