Marpo

Marpo | foto: Universal Music

Ambiciozní raper Marpo: Moc nekalím

  • 1
Raper Marpo vydává své třetí album sebevědomě nazvané RapStar. "Je to proto, že si z toho dělám srandu. Je to nadsázka na chování dnešních MCs v blejskavejch mikinách a zlatejma zubama," vysvětlil v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Odpovědi Marpa najdete ZDE

"Určitě chci zaujmout lidi i mimo rapovou komunitu. A daří se to, na koncerty chodí spousta lidí, co rap neposlouchá, a to je dobře," míní Marpo. 

Vlastním jménem Ota Petřina, syn kytaristy Neckářových Bacilů, začal s rapováním už ve třinácti letech - skladby nahrával na magnetofon, koncerty pořádal pro pár lidí.

S "kolegy" MC Wohnoutem, Oerem, Shareemem a Dj Paickem založil kapelu Charakter, která se později zúžila na sestavu Marpo - Wohnout - Paick.

popisek Marpo dráždí scénu, chce být hvězdou
ukázky z alba RapStar + klip

Zásadním bylo pro Marpa předloňské setkání s Gipsym, který mu produkoval desku Původ Umění. Té se nakonec prodalo okolo tisícovky kusů a byla na ní i skladba Velrybí bolest,  která odstartovala první velkou domácí hiphopovou bitku mezi Indym a SuperCrooo.

Netrvalo ani rok a světlo světa spatřila druhá deska Marpokalypsa, se kterou mu opět vypomáhal Gipsy. Po jejím vydání se skupina Charakter rozpadla a s Marpem zůstal jen MC Wohnout.

Třetí album je Marpovo první, které vychází u velké hudební firmy. Vzniklo v Marpově novém studiu MusicLovers pod taktovkou finského producenta K-fieda. Po jedné písni přispěli kalifornští Vandalized Produciotions či Outthere z New Jersey.

Dvaadvacetiletý potetovaný thaiboxer, vítěz letošních cen hudební televize Óčko v kategorii hiphop, patří mezi nejlepší battle rapery na české scéně. V rádiových hitparádách i na TV Óčko aktuálně boduje singl Nech to běžet.

"Nerapovému" publiku může být Marpo známý jako host na poslední řadové desce ostravské skupiny Kryštof. Na její album Rubikon totiž přispěl rapovou pasáží do skladby Sněhurky, která vyšla i jako singl.

V rozhovoru přišla na přetřes i otázka životního stylu raperů. Marpo ale zrovna ve svém "ranku" patří k nejvytíženějším, proto na otázku, jestli má vůbec čas si "zakalit", odpověděl: "Jak kdy. Ale moc nekalím."