Koncert Alexandrovců na zimním stadionu v Hradci Králové (18. října 2015)

Koncert Alexandrovců na zimním stadionu v Hradci Králové (18. října 2015) | foto: Michaela Rambousková, MF DNES

Publikum Alexandrovců čeká ulička hanby, pořadatelé protest neřeší

  • 931
Skupina odpůrců ruského prezidenta, která si říká Kaputin, chystá protest proti koncertu Alexandrovců, jenž se uskuteční v sobotu v Tipsport Areně na pražském Výstavišti. „Vytvoříme uličku hanby pro návštěvníky koncertu a upozorníme je na skutečnosti o Alexandrovcích,“ stojí v pozvánce na událost.

Kaputin svolává protestující přes facebookovou událost, na níž předběžně přislíbilo účast několik desítek lidí. Skupině vadí, že pěvecký sbor ruské armády „velebí sovětskou válečnou mašinérii, jež má na svědomí takové vojenské agrese, jako byla okupace Československa v roce 1968“ a rovněž „oslavoval nezákonnou okupaci Krymu“.

Protestující skupina dále upozorňuje, že turné Alexandrovců bylo zrušené v Polsku nebo Estonsku, tedy v zemích, které měly se Sovětským svazem, potažmo Ruskem, neblahé zkušenosti.

„O akci, dá-li se nazývat protestem, víme. Touto událostí se nebudeme zabývat a jako pořadatelé dohlédneme pouze na bezpečnost veřejnosti v areálu a blízkém okolí Tipsport areny, což je standardní postup u každého koncertu,“ řekla iDNES.cz v reakci na protestní akci Pavlína Kadlecová z pořádající agentury NoGup.

„Alexandrovci v Česku vystupují díky neustálé poptávce po vstupenkách na jejich koncerty. Ačkoliv se najdou odpůrci, soubor stále vyprodává sportovní haly. Důkazem toho je čtrnáct koncertů v naší zemi a následně dalších několik desítek ve světě po roce a půl od poslední návštěvy,“ dodává Kadlecová.

Soubor zahájil turné po Česku minulý týden ve Zlíně. Série koncertů bude i vzpomínkou na tragédii z konce loňského roku, kdy při havárii letadla zahynulo čtyřiašedesát členů sboru. Letos v září rovněž uplyne osmdesát let od prvního koncertu Alexandrovců v Praze.