skupina AG Flek | foto: AG Flek kapela

Kapela AG Flek v novém klipu spojila síly s výtvarnicí Bau Benčíkovou

  • 1
Řadami folkrockové skupiny AG Flek prošli muzikanti jako Vlasta Redl, Radek Pastrňák nebo zpěvačka Blanka Táborská. Loni vydala album Podnohama Zem, z něhož pochází i aktuální videoklip je skladbě Chmýří.

Emotivní a křehkou píseň z alba Podnohama zem ztvárnila v animovaném video výtvarnice Bau Benčíková, která vytvořila i obal nahrávky vydané v roce 2018. Autorem textu i hudby je Ivo Viktorin.

„Když jsem uvažoval o tom, co vybrat z alba Podnohama Zem pro klip, byly to jednoznačně dvě písně. Jedna z nich byla titulní Podnohama Zem a druhá právě Chmýří. Obě ty písně mají stejné téma, a tím je lidský osud, jen nazíraný různou optikou a taky zcela odlišnou hudební formou a energií. Bau Benčíková, se kterou jsem měl dobrou zkušenost už z práce na obalu desky, si vybrala Chmýří.“

Výtvarnice na klipu pracovala přes půl roku a výsledkem je animované video se silnou atmosférou a emotivním závěrem. 

„Písnička vznikla v mém domě na Vysočině po jam session se skvělými muzikanty, ale naplnění obrazové představy textu pak trvalo dlouhou dobu,“ dodává ke vzniku videoklipu Ivo Viktorin.

„Spojit drobné útržky z toho, co mám odžito, navléct je na dějovou linku tak, abych zachoval rytmus, akcenty a náladu hudebního nápadu je pro mě časově náročný proces.“

Písničku Chmýří mohou fanoušci slyšet na koncertech kapely AG Flek a taky v nově vzniklém projektu Ivo Viktorin Trio, jehož dalšími členy jsou virtuos na dobro a lapsteel Luboš Novotný a všestranný hráč na strunné nástroje Radek Hlávka.