Z klipu Abendland: Severozápad

Z klipu Abendland: Severozápad | foto: PR

VIDEO: Abendland obývají Švejdík, Cais, Němec či Dyk

  • 0
Rockově-písničkářské konceptuální album Abendland, jež je dílem autorské dvojice skladatele Petra Kunzeho a textaře Miroslava Černého, přináší drsné i romantické příběhy, nazpívané řadou výrazných osobností české scény.

Jaromír Švejdík

Deskou prostupují příběhy, jež nazpívaly osobnosti širokého stylového spektra: Jaromír Švejdík (Priessnitz, Umakart, Kafka Band), Milan Cais (Tata Bojs, Kašpárek v rohlíku), Michal Němec (Jablkoň, Půljablkoň), Jan Kunze (Kofe-in, Munroe, Hičhaikum projekt), Viktor Dyk (WAW, RockOpera Praha), Olga Königová (Ille), Tomáš Fröde (Imodium), Petr Harazin (Nebe), Jan Žamboch (Žamboši) a Terezie Kovalová (Calm Season).

Deska nabídne rockové balady, folková písničkářská vyprávění nebo jemné písňové imprese v hudebně pestrých aranžmá. Ty s sebou přinesl vklad zkušených a výrazných českých instrumentalistů, mezi nimiž jsou například Petr Uvira (Ladě), Daniel Herrmann (Kofe-in), Pavel Hruša (Kofe-in), Jiří Pater (Ladě), Víťa Halška (Ladě, Kollerband) nebo Martin Vitásek.

První videoklip je k písni Severozápad. Vypráví o dramatickém putování muže zimní krajinou, který se snaží nepodlehnout divoké přírodě. Protagonistu ztělesnil zpěvák skladby a autor scénáře klipu Jan Kunze. Klip se natáčel na konci ledna v mrazivém prostředí jesenických hor, v okolí Žárového vrchu.

Křest alba je naplánován na podzim tohoto roku. Abendland vyjde na CD, navíc ve speciálním knižním provedení u nakladatelství Perplex. Knižní forma podle tvůrců poukazuje na literární rozměr desky. Abendland bude představován i živě, v podobě hudebně-scénických vystoupení.