Z filmu Anděl Páně 2 | foto: iDNES.cz

Zlínský festival nedá Anděla Páně 2 do soutěže. Kvůli porotě

  • 13
Pomalu se z toho stává tradice: „za Česko“ soutěží na mezinárodních festivalech zahraničních režisérů filmy, které vedle naší produkční účasti mají jen minimální nebo žádný zdejší tvůrčí vklad. Nejnověji to potká Zlín.

Vše vypadá velkolepě: program je tak nabitý, že se 57. Zlín Film Festival od 26. května rozšíří na devět dní, na švédskou sekci má pozvání Daniel Bergman, syn režiséra Ingmara Bergmana, i představitelka Pippi Dlouhé punčochy Inger Nilssonová, v závěrečném přenosu ČT2 dostane životní cenu kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, jehož poctu doplní projekce Amadea a výstava na zdejším zámku.

]Ale jedna věc na nejstarším světovém festivalu filmů pro děti a mládež tradičně vázne – soutěž bez domácích hraných novinek. V kategorii děl pro děti bojuje o cenu Pátá loď, mezi evropskými debuty Špína; v obou případech jde o tituly slovenských režisérek, kde má Česko jen koprodukční podíl, oba už také prošly festivaly od Berlinale přes Rotterdam po Febiofest.

Navíc Pátá loď, v níž osamělá školačka toužící po rodině ukradne dvě miminka, patří spíše k příběhům o dětech než pro ně. Naopak třeba typicky nadgenerační pohádka Anděl Páně 2 se ve Zlíně hraje jen mimo soutěž. Proč?

„Žánr pohádky nebývá v mezinárodních souvislostech pochopen, vymyká se ostatním filmům, takže v očích poroty by neobstála,“ vyložila programová ředitelka Markéta Pášmová svou strategii. Obecně pak potvrdila, že tuzemská dětská tvorba téměř neexistuje – právě s výjimkou pohádek, z nichž se ve Zlíně představí předpremiérová Dukátová skála, nebo televizních projektů, jaké tu zastoupí seriál Mazalové II.

Více než tři stovky snímků včetně animovaných a studentských zahrnou rovněž dva nové dokumenty, domácí o Hermíně Týrlové a švýcarský o Jiřím Menzelovi. Hvězdy na chodníku slávy někdejších dětských herců dostanou Pavlína Mourková a Karel Smyczek.