Malí diváci v rouškách na loňském ročníku zlínského festivalu | foto: Dalibor Glück, ČTK

Zlínský filmový festival se rozdělí na dvě části, jarní a podzimní

  • 0
I když se loňský 60. ročník zlínského festivalu filmů pro děti a mládež uskutečnil kvůli pandemii až na podzim a dosavadní situace naznačuje opakování podobného scénáře, rozhodli se organizátoři zcela neustoupit od jarního data. Podobně jako Berlinale tedy přehlídku rozdělí na dvě části.

„Nehodláme opustit květnový termín, protože jsme přesvědčení, že Zlín Film Festival už má své pevné místo v jarním světovém festivalovém kalendáři. Navíc je spojený s dětmi a rodinou, proto k oslavám Dne dětí 1. června už neodmyslitelně patří,“ řekla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová.

„Snažíme se tedy přizpůsobit aktuální situaci a připravujeme letošní ročník ve dvou dílech, abychom zachovali klasický termín, ale současně přinesli na podzim festival v tradiční podobě, na který jsou naši návštěvníci zvyklí,“ dodala.

Od 28. května do 1. června se díky moderním technologiím v online prostoru dočkají diváci z řad veřejnosti i odborníků u nás i ve světě projekcí úspěšných děl z loňského ročníku se speciálním úvodem, pásma animovaných filmů nebo ochutnávky studentských filmů různých žánrů. 

Součástí programu pro profesionály bude i online přenos z udílení cen Evropské filmové asociace pro dětský film. Pro školy budou v jarní části připraveny dílny a interaktivní besedy. Na webu budou dostupné virtuální exkurze do zákulisí i festivalu a pokud to situace dovolí, přibude už na jaře letní kino, malování na chodníku nebo výstava filmových klapek.

Podzimní část festivalu plánují organizátoři v obvyklém formátu, a to od 9. do 15. září. Její součástí budou klasické projekce soutěžních i dalších filmů a doprovodný program korespondující s hlavním tématem literatury ve filmu. „Před dvaceti lety vznikly první díly sérií Harry Potter a Pán prstenů,“ připomíná umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Na podzim by se měla uskutečnit i tradiční aukce Salonu filmových klapek nebo Festivalový půlmaraton. „Letošní ročník vnímáme také jako generálku na příští rok, kdy s městem a krajem chceme přispět k reprezentaci Zlína v rámci oslav jeho 700. výročí,“ uzavřel prezident festivalu Čestmír Vančura.