Zlaté glóby má příběh Freddieho Mercuryho i protirasistická komedie

  • 115
Černobílé stužky či náramky jako symbol ženského hnutí proti sexuálnímu nátlaku Time's up (čas vypršel) provázely udílení 76. ročníku Zlatých glóbů. Ceny filmových kritiků působících v Hollywoodu si odnesly snímky Bohemian Rhapsody a Green Book, čestnou cenu Cecila B. DeMilla dostal herec Jeff Bridges.

Zlaté glóby se na rozdíl od Oscarů rozdílejí ve dvou samostatných kategoriích. V oboru dramat zvítězil snímek Bohemian Rhapsody líčící příběh Freddieho Mercuryho ze skupiny Queen. Cenu získal i muzikantův představitel Rami Malek. Z hereček triumfovala Glenn Closeová za drama Manželka.

V žánru komedií či muzikálů vyhrála protirasistická road movie Green Book, v níž se Američan italského původu stane řidičem černošského pianisty, kterého provází na turné po americkém Jihu 60. let. U nás jde do kin 7. března.

Mezi herci v hlavní roli vyhrál komediální sekci Christian Bale, který v životopisu Vice představuje viceprezidenta Dicka Cheneyho, a mezi herečkami Olivia Colmanová, ztělesňující královnu Annu v historickém snímku Favoritka.

Nejlepším animovaným snímkem se stal Spiderman: Paralelní světy, mezi neanglicky mluvenými díly vyhrála podle očekávání Roma, jejíž tvůrce Alfonso Cuarón dostal i cenu za režii.

Nepovedená móda z Glóbů: nesedící i infantilní róby

Trofej za scénář si připsal titul Green Book, za nějž bodoval i herec ve vedlejší roli   Mahershala Ali. Z hereček ve vedlejší roli vyhrála Regina Kingová za snímek If Beale Street Could Talk.

Nejlepší píseň si připsala skladba z filmu Zrodila se hvězda, na níž se podílela i představitelka hlavní role Lady Gaga, nejlepší hudba zazněla ve snímku věnovanému letu na Měsíc První člověk. Čestnou cenu převzal herec Jeff Bridges, hrdina kultovního díla Big Lebowski.

V televizních kategoriích byl odměněn Michael Douglas jako nejlepší komediální herec za rovněž vítězný komediální seriál The Kominsky Method, z televizních dramat vyhráli Taková normální Američané, herec Richard Madden z cyklu Bodyguard či herečka Sandra Ohová z díla Na mušce.

Večer se obešel bez politických proklamací, pouze jeho moderátoři Ohová s kolegou Andym Sambergem zažertovali, že jsou zřejmě jediní dva v Hollywoodu, kdo ještě neřekl nic nekorektního. Cuarón děkoval rodnému Mexiku a Bale za inspiraci k portrétu lidské pýchy Satanovi.