Philip Berk, Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Steve Carrell

Philip Berk, Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Steve Carrell - Prezident Asociace zahraničních novinářů Philip Berk (vlevo) s herci Markem Wahlbergem, Kate Beckinsaleovou a Stevem Carrellem - vyhlášení nominací na 63. udílení Zlatých glóbů, Beverly Hills (13. prosince 2005) | foto: Reuters

Zlaté glóby daly přednost nezávislým filmům

Romance o homosexuálních kovbojích Zkrocená hora je favoritem Zlatých glóbů. Film získal sedm nominací včetně kategorií nejlepší drama a režie.

Snímky z nominovaných filmů najdete ve fotogalerii.

V kategorii nejlepší zahraniční snímek se ucházel o nominaci český film Štěstí, ale přednost dostali jiní. Do užšího výběru prošly dva čínské filmy Kung Fu Hustle a Pán karmínové zbroje, francouzský snímek Veselé vánoce, jihafrický Tsotsi a palestinský Ráj teď.

Zlaté glóby se udílejí ve 13 filmových a 11 televizních kategoriích. Nominované snímky se často objevují také mezi kandidáty na Oscary. Ocenění, jejichž 63. slavnostní předání se uskuteční 16. ledna 2006 v Los Angeles, rozdává hollywoodská Asociace zahraničních novinářů (HFPA), která při udílení rozlišuje filmová dramata a komedie či muzikály.

Film Zkrocená hora, v originále pojmenovaný Brokeback Mountain, natočil čínsko-americký režisér Ang Lee. Kromě něj se o ocenění ve svých kategoriích uchází i herecká dvojice Heath Ledger a Michelle Williamsová.

Dalšími aspiranty na Zlaté glóby jsou mezi dramaty thriller Nepohodlný, příběh E. R. Murrowa Dobrou noc a hodně štěstí, gangsterka Dějiny násilí a drama o nevěře Match Point.

"Je to poprvé v historii Zlatých glóbů, kdy se o titul nejlepší dramatický film ucházejí nezávislé snímky, které stály méně než 30 milionů dolarů," uvedl prezident HFPA Philip Berk. Nominace v Beverly Hills četli herci Mark Wahlberg a Steve Carrell s kolegyní Kate Beckinsaleovou.

V žánru komedií a muzikálů se nominací na nejlepší film dočkaly divadelní story Paní Hendersonová uvádí, kostýmní podívaná Jane Austenové Pýcha a předsudek, broadwayský muzikál Producenti, rozvodový příběh Oliheň a velryba a životopis muzikanta Johnnyho Cashe nazvaný Walk The Line.

Hned tři filmy nasbíraly po čtyřech nominacích. Kromě Producentů a Match Point to je snímek o novináři Murrowovi Dobrou noc a hodně štěstí, který vynesl šanci na úspěch režiséru Georgi Clooneymu. Ten je navíc nominován i na nejlepšího herce ve vedlejší roli za ropný thriller Syriana.

HFPA už dříve oznámila, že cenu Cecila B. DeMilla za celoživotní dílo dostane herec Anthony Hopkins. Miss Zlatých glóbů 2006 se stala šestnáctiletá Dakota Johnsonová, dcera Dona Johnsona a Melanie Griffithové, která se tímto titulem v minulosti také pyšnila.

Nominace na Oscary, které udílejí členové americké Akademie filmových umění a věd, budou oznámeny 31. ledna 2006. Zlaté sošky si pak vítězové rozeberou 5. března 2006.

Výběr z nominací na 63. Zlaté glóby
Nejlepší drama: Zkrocená hora (Brokeback Mountain), Historie násilí (History Of Violence), Nepohodlný (Constant Gardener), Match Point, Dobrou noc a hodně štěstí (Good Night And Good Luck)
Nejlepší komedie nebo muzikál: Walk the Line, Paní Hendersonová uvádí (Mrs. Henderson Presents), Pýcha a předsudek (Pride & Prejudice), Producenti (The Producents), Oliheň a velryba (The Squid and The Whale)
Nejlepší zahraniční film: Kung-fu mela (Kung Fu Hustle - Čína), Pán karmínové zbroje (Master of Crimson Armor - Čína), Veselé vánoce (Joyeux Noël - Francie), Tsotsi (J.A.R.), Ráj teď (Paradise Now - Palestina)
Nejlepší režisér: Ang Lee (Zkrocená hora), George Clooney (Dobrou noc a hodně štěstí), Woody Allen (Match Point), Peter Jackson (King Kong), Fernando Meirelles (Nepohodlný), Steven Spielberg (Mnichov)
Nejlepší herec v dramatické roli: Heath Ledger (Zkrocená hora), Russell Crowe (Těžká váha), Philip Seymour Hoffman (Capote), David Strathairn (Dobrou noc a hodně štěstí), Terence Howard (Hustle And Flow)
Nejlepší herečka v dramatické roli: Maria Bellová (Historie násilí), Gwyneth Paltrowová (Důkaz), Charlize Theronová (North Country), Ziyi Zhangová (Gejša)
Nejlepší herec v komedii či muzikálu: Pierce Brosnan (The Matador), Jeff Daniels (Oliheň a velryba), Johnny Depp (Karlík a továrna na čokoládu), Nathan Lane (Producenti), Cillian Murphy (Snídaně na Plutu), Joaquin Phoenix (Walk the Line)
Nejlepší herečka v komedii či muzikálu: Judi Denchová (Paní Hendersonová uvádí), Keira Knightleyová (Pýcha a předsudek), Laura Linney (Oliheň a velryba), Sarah Jessica Parkerová (The Family Stone), Reese Witherspoonová (Walk the Line)
Nejlepší TV seriál - drama: Commander In Chief (ABC), Grey's Anatomy (ABC), Lost (ABC), Prison Break (Fox), Rome (HBO)
Nejlepší TV seriál - komedie a muzikál: Curb Your Enthusiasm (HBO), Desperate Housewives (ABC), Entourage (HBO), Everybody Hates Chris (UPN), My Name Is Earl (NBC), Weeds (Showtime)
Kompletní seznam nominací v angličtině je ZDE