Zita Kabátová slavila devadesátiny

Mezi členkami Klubu aktivního stáří slavila v úterý své devadesátiny prvorepubliková filmová a divadelní hvězda Zita Kabátová. Herečka, která v polovině 30. let začínala v operetě, opět dokázala, že je elegantní a energickou dámou. Navíc spontánní, usměvavou a vtipnou. Mezi gratulanty v kulturním domě Opatov v Praze byli například Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou, Richard Adam, Zorka Kohoutová a Libuše Havelková.

Je až neuvěřitelné, že se Zita Kabátová narodila 27. dubna 1913. Přesto si ani v pokročilém věku na nedostatek práce nemůže stěžovat. V posledním desetiletí hrála ve filmech Král Ubu, Modré z nebe, Zapomenuté světlo a Babí léto.

Jako čtyřiaosmdesátiletou ji režisér Jan Hřebejk obsadil do svého divadelního debutu - role hraběnky de Rosemonde v Hamptonových Nebezpečných vztazích, které měly v roce 1997 premiéru v Divadle pod Palmovkou.

Objeví se také ve snímku režiséra Ondřeje Trojana Želary, který bude mít premiéru 4. září. Při jeho natáčení se loni v létě poprvé setkala před kamerou se svým vrstevníkem, hercem Svatoplukem Benešem.

Kabátová v úterý vzpomínala například na to, jak křtila album orchestru Melody Makers. Havelka prý za deset let vydá další a byl by rád, kdyby mohla být opět u toho. "Držte slovo - já ho držím," reagovala oslavenkyně.

Přítomné rozesmála svým líčením, čím se liší předválečné natáčení filmů od toho současného. "Tehdy například jen spadla hvězda - a bylo z toho dítě. Zatímco dnes se po sobě válejí a vyměňují si zubní protézy. Kdepak my a nazí," povzdychla si.
 
Kabátová ráda vzpomíná i na Vlastu Buriana, vedle něhož hrála začátkem 40. let v situační komedii Přednosta stanice, která dodnes patří ke stálicím filmů pro pamětníky. Další role ztvárnila například ve snímcích Muži nestárnou, Pantáta Bezoušek, Tulák Macoun, Lízin let do nebe, Světlo jeho očí a Kulový blesk.

Tři sezony Kabátová působila v Divadle Oldřicha Nového, hrála v kabaretu Alhambra a jen soupis jejích filmových rolí dosáhl šesti desítek. Do roku 1945 jich bylo na čtyřicet. V padesátých letech jezdila s Vesnickým divadlem a vystupovala i pro děti s maňásky.

Prvorepubliková filmová a divadelní hvězda Zita Kabátová slavila 22. dubna v kulturním domě Opatov v Praze své devadesátiny. V posledním desetiletí hrála ve filmech Král Ubu, Modré z nebe, Zapomenuté světlo a Babí léto. Objeví se také ve snímku režiséra Ondřeje Trojana Želary, který bude mít premiéru 4. září.