Z filmu Kuličky

Z filmu Kuličky | foto: Cinemart

Ženské sobectví od pískoviště až na hřbitov

Jak ženy manipulují s muži. Do této jediné věty se dá shrnout filmová novinka Kuličky debutující režisérky a scenáristky Olgy Dabrowské.

Kuličky jsou vlastně čtyři povídky o ženách různého věku a životního stylu, jež dohromady složí příběh celého lidského života, který byl díky manipulaci s druhými prožit podle plánu a zároveň ze stejného důvodu promarněn.

Z filmu KuličkyJednotlivé příběhy se tak odehrávají na dětském pískovišti, technoparty i na katolické faře a završují se ve spokojené domácí rutině dvou starých lidí, kterou už nemůže narušit nic – ani smrt.

Prolog Svatba ukazuje zdánlivě nevinnou hru nejmenších, druhá část Maminčin andílek zachycuje partičku dospívajících lidí, Mravní imperativ zavede diváky na faru a závěrečná Pomalu, ale slábnu se soustředí na dění v bytě dvou důchodců.

Různé varianty situací
Filmové podobě Kuliček předcházelo několik verzí scénáře. I tak Dabrowská kvůli autenticitě upravovala texty i na place, kde vytvářela různé varianty situací a konzultovala dialogy s herci a neherci.

Natáčení zabralo dvacet dní v průběhu let 2006 a 2007. Filmaři během nich navštívili různá místa v Praze a jejím nejbližším okolí. Zajímavostí je, že v každé povídce si zahrál v komparsu někdo ze štábu.

Z filmu KuličkyPod producentským dohledem Čestmíra Kopeckého se tvůrcům podařilo jako první obsadit povídku Maminčin mazánek. První klapka ovšem padla na pískovišti, u prvního záběru Svatby.

"Na tuto povídku jsme měli pouhé dva natáčecí dny. V říjnu a listopadu jsme natáčeli povídku Pomalu, ale slábnu a poté byla poměrně dlouhá doba na přípravu povídky odehrávající se na faře," vzpomíná produkční Petr Koza.

"Potřebovali jsme jarní atmosféru, sluníčko, měla to být velikonoční povídka, točili jsme ji sedm dní v dubnu," dodává a zároveň podotýká, že na už zmíněného "mazánka" došlo o další půlrok později.

Z filmu Kuličky"Většinu herců už jsme měli vybraných, ale příprava nám zabrala celé léto a kvůli časovým dispozicím herců a náročnosti příprav technoparty jsme natáčeli až v září roku 2007," vysvětluje Koza.

Olga Dabrowská proslula jako spoluautorka námětu a scénáře ke kultovním Samotářům - psala jej společně s Petrem Zelenkou. S ním spolupracovala i na Knoflíkářích nebo na snímku Mňága: Happy End.

"Milí muži, dejte si na nás pozor! Chcete nás zneužít. Chcete nás ovládnut. Chcete nás opustit. Nemáte šanci. Bude to naopak," vzkazuje Dabrowská mužům, kteří se na Kuličky chystají.

KULIČKY
komedie, ČR 2008, 75 min., přístupný, režie: Olga Dabrowská, hrají: Tereza Nvotová, Vladimír Škultéty, Jaromír Nosek, Libuše Balounová, Ester Kočičková
Premiéra 1. května 2008