Zemřela oscarová Kim Hunterová

Roku 1951 natočil režisér Elia Kazan slavný snímek Tramavaj do stanice Touha, který získal 12 nominací Americké filmové akademie, z nichž čtyři byly proměněny v Oscary. Kromě Marlona Branda byli nejvyšší filmovou trofejí oceněni všichni hlavní představitelé - Vivien Leighová, Kim Hunterová a Karl Malden. Představitelka Stelly Kowalské Kim Hunterová, která by se za dva měsíce dožila osmdesátých narozenin, zemřela ve středu v New Yorku, zřejmě na selhání srdce.

Kim Hunterová se narodila 12. listopadu 1922 v Detroitu v americkém státě Michigan jako dcera Donalda a Grace Coleových Janet. Za svůj život ztvárnila 65 filmových a televizních rolí, z nichž nejznámější je postava Stelly Kowalské, za kterou kromě Oscara dostala jako nejlepší herečka ve vedlejší roli také Zlatý Globus.

Role pro ni znamenala vrchol slávy, ze kterého ovšem brzy sestoupila mezi řadové herce a hrála pouze ve filmech, které brzy upadly do zapomnění a příliš se neprosadily.

Na konci 50. let se objevila na černé listině jako sympatizantka komunistické strany a šest let ji do filmu nikdo neobsadil, přestože komunistkou nikdy nebyla, ani neměla levicové smýšlení. Byla však ostrou zastánkyní občanských práv. Její podpis se ocitl na mnoha peticích, a leckoho tak její aktivity mohly zmást.

Herečka se odvolala k newyorskému vrchnímu soudu, a ten jí v roce 1962 dal za pravdu. K filmu se vrátila až dva roky nato, kdy si zahrála doktorku Beu Briceovou ve snímku Roberta Rossena Lilith.

Roku 1968 si pak opět v roli lékařky, tentokrát však opičí, získala srdce diváků jako Zira v populární sci-fi Planeta opic režiséra Franklina J. Schaffnera.  

Naposledy vystupovala Hunterová v letošním dokumentárním snímku "Broadway: Zlatý věk, podle legend, které byly u toho" režiséra Ricka McKaye, kde hraje samu sebe, stejně jako jejích zhruba 80 kolegů.

Kim Hunterová byla dvakrát vdaná. S Williamem Baldwinem, kterého si vzala v roce 1944, vydržela jen dvě léta. Od 50. let až do předminulého roku žila s Robertem Emmettem. V dubnu 2000 její manžel zemřel. S prvním mužem měla Hunterová dceru Kathy, z druhého manželství vzešel syn Sean, který je rockovým hudebníkem.

Kim Hunterová a Marlon Brando ve filmu Tramvaj do stanice Touha (1951).

Kim Hunterová jako doktorka Zira ve filmu Planeta opic.