I herečka Nora Cífková (vpravo) ve filmu Babička z roku 1940

I herečka Nora Cífková (vpravo) ve filmu Babička z roku 1940 | foto: Česká televize

Zemřela herečka Nora Cífková, komtesa Hortensie z protektorátní Babičky

  • 1
V australském Melbourne zemřela česká herečka Nora Cífková-Novotny. Bylo jí 96 let. Informaci iDNES.cz potvrdil s odkazem na rodinu filmový historik Miloš Fikejz. Hereččina krátká kariéra začala na konci 30. let. Po roce 1968 emigrovala do Austrálie.

Nora Cífková se narodila 21. února 1920 v Praze a uměleckou dráhu započala na sklonku 30. let na několika pražských divadelních scénách poté, co nedokončila studia na konzervatoři. Konkrétně roku 1938 začínala v Novém divadle Oldřicha Nového.

Ve stejném roce debutovala i před kamerou v roli septimánky ve filmové komedii Václava Binovce Jarka a Věra. V malých úlohách se objevila také ve snímcích Lízino štěstí a Srdce v celofánu.

Divácky nejúspěšnější bylo její obsazení do role komtesy Hortensie ve filmovém zpracování Babičky, jehož se v roce 1940 ujal režisér František Čáp. Do konce války si však Cífková už ve filmu nezahrála. Její matka zemřela v koncentračním táboře za odbojovou činnost.

Posledním filmem se pro herečku stala detektivka 13. revír režiséra Martina Friče, který vstoupil do kin v roce 1946.

Ve stejném roce odešla Cífková do Velké Británie, kde se vyučovala kosmetičkou. Vážné onemocnění otce ji přimělo k návratu do vlasti, odkud jí komunistický režim nedovolil znovu vycestovat.

Nakonec s manželem Vladimírem Novotným a dvěma syny emigrovala v roce 1968 do Austrálie. Poblíž Melbourne žila až do konce života.