Herečka Jiřina Steimarová

Herečka Jiřina Steimarová | foto: ČTK

Zemřela herečka Jiřina Steimarová, matka Jiřího Kodeta

  • 23
Dlouholetá členka pražského Národního divadla, herečka Jiřina Steimarová, zemřela v neděli ve věku 91 let.

"Maminka zemřela v nemocnici ve spánku. Měla nádherný konec, nic ji nebolelo," řekla její dcera, herečka Evelyna Steimarová.

Jiřina Steimarová se narodila v roce 1916 v Podskalí. Pocházela ze slavného českého hereckého rodu. Jejím dědečkem byl plzeňský principál Vendelín Budil a otcem rovněž slavný herec Jiří Steimar. Herecké řemeslo po ní kromě dětí Jiřího Kodeta a Evelyny Steimarové převzala i vnoučata, herečky Barbara Kodetová a Anna Polívková. Přehled slavného hereckého rodu najdete ZDE.

Steimarová se prosadila v činohře, opeře i na stříbrném plátně. Na jeviště Národního divadla se poprvé postavila jako šestiletá a brzy se stala dětskou hvězdou. Od roku 1933 zde ve stálém angažmá působila celých 19 let. 

"V životě to ale neměla lehké, protože jí komunisti na pár let zakázali hrát a pak musela hrát i to, co nechtěla, protože musela živit tři malé děti," uvedla Evelyna Steimarová.

Jiřinu Steimarovou vedení první české scény propustilo počátkem 50. let minulého století poté, co její druhý manžel, automobilový závodník Jaroslav Juhan, odešel za hranice.

Nové zaměstnání našla v Hudebním divadle v Karlíně, kde vynikla mj. jako madam Higginsová v My fair lady, Marjánka, matka pluku, Partha v Lodi komediantů či Corina v Mamzelle Nitouche.

Steimarovou znali také filmoví diváci - zahrála si ve více než čtyřech desítkách filmových a televizních snímků. Debutovala již v roce 1932 ve filmu Malostranští mušketýři, naposledy ji obsadila v roce 1989 Irena Pavlásková ve svém Času sluhů.

Velmi intenzivně se věnovala také výuce herectví. Pro herecké povolání připravila mj. Janu Bouškovou, Sašu Rašilova či Radka Holuba.

Steimarová bude pohřbena zřejmě ve čtvrtek. "Chceme malý a skromný pohřeb, kde budou nejbližší lidé z rodiny a přátel, kteří ji znali," dodala Evelyna Steimarová.

,