Slovenská herečka Eva Krížiková v lednu 2004

Slovenská herečka Eva Krížiková v lednu 2004 | foto: ČTK

Zemřela slovenská herečka Eva Krížiková, která dala hlas Perinbabě

  • 0
Slovenská herečka Eva Krížiková, která se proslavila zejména v komediálních televizních pořadech, zemřela ve věku 85 let v nemocnici v Malackách. Oznámila to média s odvoláním na mluvčí Slovenského národního divadla.

Na bratislavské první scéně působila Krížiková déle než šest desetiletí. V 70. letech účinkovala také s dvojicí Milan Lasica a Július Satinský. V 90. letech několik let účinkovala společně s Bronislavem Poloczkem v pražském Národním divadle v inscenaci O pejskovi a mačičke.

Na obrazovce se objevovala od počátků televizního vysílání na Slovensku. Hrála ve filmech V piatok trinásteho, Statočný zlodej, Predčasné leto nebo v televizním přepisu románu Františka Hečka Červené víno. Její hlas se spojuje s Perinbabou, kde nadabovala italskou herečku Guliettu Masinovou.

Svůj komediální talent uplatnila v 70. a 80. letech v televizní soutěži Vtipnější vyhrává, kterou celostátně vysílalo bratislavské studio Československé televize. Před deseti lety převzala Cenu Karla Čapka, udělovanou za podporu slovensko-české vzájemnosti.