Herec Stano Dančiak (na snímku se Zuzanou Kocúrikovou v představení Večer tříkrálový) | foto: ČTK

Zemřel slovenský herec Stano Dančiak, známý z českých děl Lea i Šílení

  • 25
Ve věku 75 let zemřel v Bratislavě slovenský herec Stano Dančiak, dlouholetý člen tamní první scény, kde působil i po ztrátě zraku. Vytvořil desítky divadelních a televizních rolí, točil i české filmy Lea, ...ani smrt nebere nebo Šílení.

Bratislavský rodák se podílel na vzniku Divadla na Korze, po jeho zavření za normalizace jej převedli na Novou scénu, od roku 1990 byl členem činohry Slovenského národního divadla. Věnoval se též dabingu, namluvil animovanou postavu Jurošík nebo seriálového inspektora Derricka.

Před kamerou stál od 60. let, natočil snímky Náměstí svaté Alžběty, Vrah ze záhrobí, Skrytý pramen, Prodavač humoru, Případ krásné neřestnice nebo Sebechlebští hudci, roli Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic hrál v historickém příběhu Svědek umírajícího času.

Polistopadové éra herci přinesla šance ve filmech Soukromé životy, Je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný, Rivers of Babylon, ale také v českých projektech Lea či Šílení. Účinkoval rovněž ve slovenských seriálech včetně tamní verze Ordinace v růžové zahradě.