Oleg Tabakov v roce 2013

Oleg Tabakov v roce 2013 | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Zemřel režisér a herec Oleg Tabakov, točil s Michalkovem i Moskalykem

  • 5
Zemřel ruský herec a divadelní režisér Oleg Tabakov, známý z filmů Vojna a mír, Oblomov nebo Oči černé. Hrál také v režii Ivana Passera ve snímku Stalin. Třiaosmdesátiletý umělec byl od loňského prosince ve vážném stavu.

Oleg Tabakov vystudoval herectví v Moskevském uměleckém akademickém divadle, v němž pak po letech zastával vysoké posty. Před kamerou se objevoval od 50. let, vedle kroniky Vojna a mír natočil snímky Sviť, sviť, má hvězdo, Transsibiřský expres, Oči černé či Muž z bulváru Kapucínů.

K nám Tabakov přijížděl nejen s divadlem, v roce 1984 s ním režisér Antonín Moskalyk natočil film Kukačka v černém lese. Stihl na sto filmových rolí, spoustu divadelních postav i režií, ale také několik seriálů včetně špionážní ságy Sedmnáct zastavení jara nebo životopisného Jesenina.

Na českých jevištích se Tabakov poprvé objevil v roce 1968 jako Chlestakov v Revizorovi v Činoherním klubu, v naší metropoli v poslední letech několikrát hostovalo jeho divadlo Tabakerka. Od pražské Akademie múzických umění dostal čestný doktorát v oboru teorie a praxe divadelní tvorby.