Michel Piccoli ve filmu Velká žranice

Michel Piccoli ve filmu Velká žranice | foto: Mara Films

Zemřel Michel Piccoli z Velké žranice. Hrál u Weisse, přimlouval se za Havla

  • 3
Ve věku 94 let zemřel francouzský herec Michel Piccoli, který hrál například ve skandální filmové tragikomedii Marka Ferreriho Velká žranice. Piccoli ztvárnil během své kariéry široké spektrum rolí, vystupoval často i v ostře satirických a kontroverzních filmech.

O úmrtí informovala agentura AFP s odvoláním na Piccoliho rodinu. Jak uvedl Piccoliho přítel a bývalý ředitel mezinárodního filmového festivalu v Cannes Gilles Jacob, herec zemřel na mrtvici. Zesnul v rodinném kruhu, nablízku mu byla jeho žena Ludivine Clercová, dodal Jacob. 

Francouzský herec italského původu Michel Piccoli, který se narodil 27. prosince 1925, obsáhl během své kariéry celé herecké spektrum. A to až do velmi extrémních rolí v ostře satirických a často kontroverzních filmech. Patří mezi ně zcela jistě role ve skandální tragikomedii Marka Ferreriho Velká žranice (1973). Před nedávnem herec zaujal kreací psychicky zhrouceného papeže v sarkastickém snímku Nanniho Morettiho s názvem Máme papeže! (recenze zde). Vyzkoušel si i práci producenta a režiséra.

Piccoli začínal v divadle, na jehož prkna se počátkem 80. let po přestávce vrátil. Ve filmu musel být dlouho rád za „epizodky“, což se změnilo poté, co dostal roli v dramatu podle románu Alberta Moravii nazvaném Pohrdání v režii Jeana-Luka Godarda. 

Významné pro něj bylo i setkání s Luisem Buňuelem. Z jejich dlouholetého přátelství i spolupráce vzešla řada rolí (Deník komorné, Mléčná dráha či Nenápadný půvab buržoazie). Piccoli se blýskl také ve filmech dalších režisérů - Clauda Sauteta, Clauda Chabrola nebo Louise Malla.

Od léta do podzimu 1989 pobýval herec v tehdejším Československu při příležitosti natáčení melodramatu Marta a já režiséra českého původu Jiřího Weisse - dramatického a tragického příběhu vztahu a lásky sudetské Němky a Žida na pozadí nacismu za druhé světové války. V březnu 1977 Piccoli četl spolu s Michaelem Lonsdalem v rámci večera za propuštění Václava Havla v Národním divadle v Chaillot Havlovu jednoaktovku Audience.

Oženil se třikrát. Za první manželku pojal herečku Eléonore Hirtovou, s níž má dceru. Poté ho uchvátila šansoniérka a herečka Juliette Gréco, kterou v roce 1978 vystřídala Ludivine Clercová.

Michel Piccoli se celkem objevil ve více než 170 filmech.

,