Johann Johannsson se Zlatým glóbem za Teorii všeho | foto: AP

Jóhann Jóhannsson, autor hudby k Teorii všeho, byl nalezen mrtvý

  • 26
Ve věku 48 let zemřel islandský autor filmové hudby Jóhann Jóhannsson, který dostal oscarové nominace za díla Teorie všeho či Sicario: Nájemný vrah a v červenci měl vystoupit na festivalu Colours of Ostrava. Jeho tělo bylo nalezeno v jeho berlínském bytě, další okolnosti nebyly zveřejněny.

„Dnes jsem ztratil kamaráda, který byl jedním z nejtalentovanějších hudebníků a nejinteligentnějších lidí, jaké jsem znal,“ uvedl skladatelův agent Tim Huson.  „Je to obrovský šok a velká ztráta pro světovou hudbu,“ reagovali organizátoři Colours of Ostrava, kde měl skladatel hrát se smyčcovým kvartetem.

Jóhannsson se loni stal jedním z prvních interpretů oznámených organizátory pro letošní ročník festivalu. „Jeho hudba k filmům Zmizení, Teorie všeho, Příchozí nebo Sicario: Nájemný vrah ho zařadila mezi nejpozoruhodnější skladatele současnosti,“ řekla tehdy ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Za Teorii všeho získal umělec Zlatý glóbus a nominaci na Oscara i Grammy. Nominaci na cenu Americké filmové akademie si vysloužil také za hudbu k filmu Sicario: Nájemný vrah. Nyní měl psát hudbu k thrilleru Mandy či biblickému příběhu Máří Magdaléna, na kontě měl i několik samostatných alb.

,